Norvégiában forradalmasítják az úszó tengeri erőműveket

3 hónap ezelőtt 15

A megújuló energia hasznosítása már egyre inkább elterjedtnek mondható Európában, a norvégok pedig olyan újítással álltak elő, mely forradalmasíthatja a tengeri szélerőműveket is.

Egy Subsea Collectornak keresztelt szerkezet segítségével, mely a hagyományostól máshogyan gyűjtik be az elektromos áramot, így pedig akár 10 százalékot is tudnak spórolni a költségeken. 

A tengeri szélerőművek a nyílt vizek, tengerek, óceánok felett fújó szélből nyerik a megújuló energiájukat és így állítanak elő elektromos áramot. Az  Interesting Engineering  azonban felhívja a figyelmet arra a nehézségre, ha éppen lehetetlen valahova hagyományos szélerőművet telepíteni, abban az esetben például a tengerfenék túl mélyen van. 

Ebben az esetben vetik be az úgynevezett lebegő szélerőműveket, melyek a víz felszínén úszva termelik meg az elektromos áramot, melyet előszeretettel alkalmaznak Norvégiában.

A Subsea Collector csillag alakzatban köti össze a turbinákat, ennek köszönhetően kevesebb kábelt használnak és gyorsabb a telepítés is. 

Norvégiában még tesztelés alatt van ez a módszer, jelenleg két ilyen szerkezetet használnak. De a tervek szerint 2026-ra azt szeretnék, hogy a kettő hétre nőjön, mely ha idővel beválik, akkor valóban forradalmasíthatja a tengeri turbinák használatát. 

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM