Novák Katalin mindent megtesz az izraeli túszok kiszabadítása érdekében

5 hónap ezelőtt 15

Novák Katalin köztársasági elnök izraeli szolidaritási látogatásán vasárnap azt mondta: ami Izraellel történik, az nekünk magyaroknak sosem lehet közömbös. Jichák Hercog izraeli államelnöknek hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, és elítélte a Hamász támadását. Sokkolónak nevezte október hetedikének szörnyűségeit, és kiemelte, hogy a terror képeit pártszimpátián felülemelkedve mindenki egyformán elítéli Magyarországon, szolidárisak Izraellel, egyben támogatásáról biztosította az izraeli elnököt. Novák szerint nem szabad egyezkedni a terroristákkal, de az ellenük folytatott harcban meg kell védeni a civilek életét.

Novák Katalin mind az izraeli elnöknek, mind később, az elrabolt magyar állampolgárságú túszok rokonainak elmondta, hogy három gyermekes édesanyaként különösen fájdalmas számára a túszul ejtettek családjainak szenvedése. Elsőként annak az édesanyának a beszámolóját hallgatta meg, akinek 8 és 15 éves kislányát rabolta el a Hamász október 7-én az övezet melletti egyik kibucból. Megismerkedett egy 47 éves, kisgyermekes apa történetével is, akinek azt mondta a Hamász, hogy ha ellenkezés nélkül velük tart, akkor nem ölik meg a feleségét és gyermekeit. Azóta családja semmit sem tud hollétéről, hasonlóképpen a harmadik magyar fogoly sorsához. Novák Katalin megígérte, hogy mindent megtesz nemcsak értük, hanem az összes izraeli túsz kiszabadítása érdekében.

Közben a magyar külügyminisztérium közölte, hogy Szijjártó Péter megkérte Katar külügyi államminiszterét, Soltan Bin Saad Al-Muraikhit, hogy járjanak közbe az öt magyar állampolgársággal is rendelkező túsz kiszabadításában. (MTI)