Nyilatkozatot adott ki az Euronews szerkesztősége az Orbán Viktor-közeli felvásárlással kapcsolatban

2 hét ezelőtt 12


[sz]Malinovszki András / Fotó: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket – Getty Images[sz]

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Direkt36 oknyomozása alapján Orbán Viktor közvetlen környezetéből pénzelhették az egyik legnagyobb európai hírtelevízió, az Euronews felvásárlását. A cél az lehetett, hogy a magyar kormány javítson nemzetközi megítélésén.

[kapcsolodo]direkt36-titokban-orban-viktorek-penzeltek-az-egyik-legnagyobb-europai-tevecsatorna-felvasarlasat[kapcsolodo]

Kert Attila, az Euronews magyarországi igazgatója ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy semmilyen befolyásolási kísérletet nem tapasztaltak az új tulajdonos megjelenésével.

A Média1 ugyanakkor kiszúrta, hogy a csatorna szerkesztősége magyar és angol nyelven is kiadott egy közleményt a Facebookon „Az Euronews szerkesztőségének nyilatkozata a cég tulajdonosi hátteréről szóló közelmúltbeli hírekkel kapcsolatban” címmel. Ebben az áll (a Szeretlek Magyarország saját kiemelésével):

„Mi, a szerkesztők, akik a brüsszeli központi szerkesztőségben, valamint Európa-szerte az összes szerkesztőségi tartalomért felelünk, kérlelhetetlenül megőrizzük szerkesztői függetlenségünket és integritásunkat.

Megerősítjük, hogy szerkesztői munkánkba és a tartalomgyártásba személy, csoport és kormányzat közvetlenül és közvetve sem avatkozott bele. A továbbiakban is éberen figyelünk az esetleges, ilyen jellegű beavatkozási, befolyásolási kísérletekre.

Európa első számú hírszolgáltatójaként továbbra is teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a független, objektív és semleges tudósítások mellett, különösen az európai intézményekkel és a tagállamokkal kapcsolatban, összhangban az Euronews világosan megfogalmazott szerkesztői értékeivel és normáival. Főszerkesztők, főszerkesztő-helyettesek, a nyelvi szerkesztőségek vezetői (Euronews, francia Euronews, spanyol Euronews, német Euronews, olasz Euronews, portugál Euronews, magyar Euronews, görög Euronews, orosz Euronews, arab Euronews, perzsa Euronews, török Euronews)”.