NYT: 500 dolláros drónok pusztítják el a 10 milliós amerikai harckocsikat

2 hét ezelőtt 13

Az Ukrajnának szállított méregdrága amerikai M1 Abrams harckocsik egyre inkább áldozatul esnek az orosz drónoknak, amelyek csak töredékébe kerülnek – jelentette szombaton a New York Times (NYT). Még “az amerikai katonai erő egyik legerősebb szimbóluma” sem sebezhetetlen a támadásokkal szemben – írta a lap.

A Washington által biztosított 31 amerikai tankból legalább ötöt már megsemmisített Oroszország – írta a médiaorgánum, hozzátéve, hogy három másik pedig “megrongálódott”.

A legtöbb esetben a harckocsikat az (FPV) kamikaze drónok semmisítették meg. Ezek a drónok képesek manőverezni, mielőtt eltalálnák célpontjukat.

Legalább egy esetben azonban egy Abrams harckocsit egy orosz T-72B3-as harckocsival vívott párbajban semmisítettek meg. Az orosz hadsereg több mint egy tucatnyi, többnyire drónokról készült felvételt tett közzé, amelyek az amerikaiak által szállított eszközök megsemmisítését mutatják be.

A lap szerint a tankokról kiderült, hogy “könnyebben kiiktathatók a felrobbanó drónokkal, mint azt egyes tisztviselők és szakértők kezdetben feltételezték”. A New York Times idézte Markus Reisner osztrák ezredest, történészt és katonai szakértőt, aki “hihetetlennek” minősítette a helyzetet. A lap az orosz drónokat “nagy pontosságú, olcsó tankgyilkosoknak” is nevezte.

A drónok pontossága meghaladja a 90 százalékot – írta a lap, hozzátéve, hogy a nehézpáncélzatot is képesek eltalálni a leggyengébb pontjain.

“Az UAV-k csak 500 dollárba kerülhetnek, és képesek egy 10 millió dolláros Abrams harckocsit is kiiktatni” – írják.

A lap megjegyezte, hogy nincs “egyszerű, vagy egyetlen” módja annak, hogy egy harckocsit megvédjenek egy dróntámadás ellen.

Az amerikai gyártmányú Abrams harckocsik február végén jelentek meg a frontvonalon a donbasszi Avgyejevka város elfoglalása után az előrenyomuló orosz csapatok megállítására irányuló ukrán erőfeszítések során. Egy 31 darab M1 Abrams harckocsit tartalmazó tételt tavaly év elején ígértek Kijevnek, a végül katasztrofálisan sikerült ukrán ellentámadás előtt. A szállítás október közepére teljes egészében megtörtént, amikor a vereséggel végződött ukrán hadjárat már nagyrészt kimerült.