NYT: Blinken Izraelbe látogat a két ország közötti növekvő feszültség miatt

1 hét ezelőtt 10

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a jövő héten Izraelbe látogat a két ország között a gázai civil áldozatok miatt megnövekedett feszültség enyhítésére – jelentette a The New York Times egy meg nem nevezett izraeli tisztviselőre hivatkozva.

Blinken a gázai tűzszünetről szóló tárgyalások folyamatáról is tárgyalni fog, amely zsákutcába jutott – írja a lap. Izrael közelgő katonai művelete Rafahban szintén napirenden lesz.

A helyzet az utóbbi időben súlyosan romlott Gázában – mutat rá a The New York Times, hozzátéve, hogy a hőség az új probléma, amellyel a gázaiaknak mostanában szembe kell nézniük, más gondok mellett. Az ivóvízhiánnyal együtt a hőség sok gázai ember életét elviselhetetlenné tette, és növelte a betegségek terjedésével kapcsolatos aggodalmakat – írja a lap.

Korábban Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője azt mondta, hogy Washington ragaszkodik ahhoz, hogy Izraelnek világos tervvel kell rendelkeznie a rafahi katonai műveletre, amelynek figyelembe kell vennie a jelenlegi humanitárius helyzetet.