Okos tantermek készítik fel a gyerekeket a munka világára

4 hónap ezelőtt 19

Portfolio 2023. december 20. 14:50

Számos kutatás világít rá arra a tendenciára, mely szerint a munkaerőpiacon egyre erősebb elvárásként jelennek meg olyan készségek, mint az együttműködés vagy a kommunikációs képesség a szakmai ismeretek mellett. Az ifjú munkavállalók azonban úgy érzik, hogy az iskolarendszerben megszerezhető kompetenciák jelentősen eltérnek a munkaerőpiac elvárásaitól. Ezt a problémát orvosolják azok a 3D nyomtatókkal, mikrokontrollerekkel ellátott alkotóműhelyek, ahol az alkotópedagógia módszerével, a közös alkotás során fejlesztik a jövő munkavállalói számára elengedhetetlen készségeket.

„Magyarországon immár több, mint 300 ilyen alkotóműhely érhető el az iskolák számára, komoly technikai hátteret biztosítva” – meséli Major Gábor, az EdTech Magyarország ügyvezető igazgatója, kiemelve, hogy egyre több iskola nem csupán szakkörként vagy nyári táborként gondol erre a lehetőségre, hanem a nappali oktatás részeként illeszti a tanmenetbe. A digitális kultúra tantárgy színvonalas oktatása nagy kihívást jelent az iskoláknak, a kóspallagi Fekete Imre Általános Iskolában évek óta sikeresen oldják ezt meg alkotópedagógiai foglalkozásokkal. Más intézmények a földrajz vagy az angol nyelv oktatására használják ezt a lehetőséget az órák tömbösítésével, de projekthetek vagy témahetek is megvalósíthatók ezekben a műhelyekben.

Legutóbb például a Makerspace Buda Marczibányi téri alkotóműhelyben a Gyermekek Háza Alternatív Általános Iskola és Gimnázium két osztályának kisdiákjai projekthetek keretén belül dolgozták fel a Maker’s Red Box Jövő Városa tematikájú tananyagát.

„A Budai Tankerületi Központ támogatásával létrejött program remek példája annak, hogy mindez a közoktatás keretein belül is megvalósítható” – mondja Lányi Marietta, a Gyermekek Háza igazgatója.