Ókovács Szilveszter beadta a derekát

1 hét ezelőtt 16

„2024. április 25-én a Magyar Állami Operaház főigazgatója és az 1332 dolgozót képviselő szakszervezetek elnökei aláírták az intézmény belső életét, működését szabályozó új kollektív szerződést. Ezzel az aktussal egyidejűleg a két érdekképviselet visszavonta februári közös sztrájkfelhívását, amelynek nyomán március 19-től öt napon át szüntették be a munkát az Operaház egyes tárai, így téve lehetetlenné az előadások rendes megtartását” – olvasható a Magyar Állami Operaház honlapján megjelent közleményben, amelyben azt is írják, hogy a „sztrájkot március 24-én sikerült felfüggeszteni egy, az előző éjszaka kötött közbenső megállapodással, amelynek nyomán egy hónapon át zajlottak intenzív tárgyalások a felek között”.

Mint írják, „az új kollektív szerződés mellett érvénybe lép a közbenső egyezséggel létrejött új bérmegállapodás is, ennek nyomán a Magyar Állami Operaház dolgozóinak illetménye eléri, illetve megközelíti más kiemelt hazai kulturális szervezetek művészeinek és munkatársainak keresetét. Az operások már megkapták az új cafeteriajuttatás első felét, 140 ezer Ft-ot SZÉP-kártyán, a napokban pedig elkezdődik az előkészített új munkaszerződések aláírása” – olvasható a közleményben, amelyben azt is tartalmazza, hogy 

  • a felek első körben 10 százalékos bérfejlesztésről szerződnek, amely kifizetése 2024. július elsejétől esedékes.
  • A második ütem 20 százalékos (nem kumulált, a 2024. március 1-i bérszinten számolt, de július 1-ig visszamenőleges) alapbéremelést jelent, ennek esedékessége 2024. október elseje.
  • Az emelések nyomán a 2024-es költségvetési évre mintegy 15 százalékos alapbér-fejlesztés jut, a megállapodás teljes éves hatását 2025-ben fejti ki.

A megállapodás értelmében a „személyi juttatások emelése és költségtérítések, egyéb elszámolások korrekciója révén mintegy 4 milliárd forint értékben emelkedik az az összeg, amellyel az Opera munkatársainak feladatellátását támogatja.

Mindezzel a Magyar Állami Operaházban a sztrájkveszély megszűnt, a felek között 2017 óta húzódó kollektív munkaügyi vitát lezártnak tekintik. Ennek szellemében a szombaton megvalósuló Borisz Godunov ősváltozat premierje és az összes többi előadás biztonságban, normális keretek között tartható meg.”

Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) az Indexnek elmondta: a kollektív szerződés aláírását mindenképpen jó eredménynek tartja. Azt reméli, hogy tartós nyugalmi állapotot eredményez, amely a közösség hasznára fog válni, és további sikerek elérést is lehetővé teszi. Bárány arról is beszélt, hogy a kollektív szerződés aláírása megelőzte a bértárgyalásokat, így az elfogadható, kialkudott béreket és juttatásokat az Operaház munkavállalói meg fogják kapni.

Az ODFSZ vezetője emellett köszönetet mondott a közönségnek, amely mindvégig szolidáris volt az Operaház munkavállalóival.

Illetve a sajtónak is, hogy foglalkozott a történtekkel, és a közvélemény figyelmét ráirányította a problémákra. Bárány Balázs szerint ez nagy segítség volt, és reményét fejezte ki, hogy az ő történetük a munkavállalóknak – más területen is – erőt adhat a saját küzdelmeikhez.

A közlemény még az alábbiakat is tartalmazza: „Ezzel egyidejűleg a Magyar Állami Operaház vezetése döntött a nyári előadások számának megduplázásáról, a 2024/25-ös kiadott műsorterv módosításáról, intézményi takarékossági intézkedésekről, új jegyár-, valamint kedvezménystruktúrák kialakításáról, továbbá vadonatúj értékesítési elemek bevezetéséről is a Kollektív Szerződés és a bérfejlesztések forrásának előteremtése céljából. Erről a Magyar Állami Operaház a későbbiekben ad részletes tájékoztatást.”

A nyilatkozat aláírói: Magyar Állami Operaház képviseletében Ókovács Szilveszter  főigazgató; a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete képviseletében Rotter Oszkár, az operaházi alapszerv elnöke; az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete képviseletében Bárány Balázs Péter elnök.