Ókovács Szilveszter nyitotta az Operaház szerdai előadását és rögtön felajánlotta, hogy haza lehet menni

1 hónap ezelőtt 19

Ókovács Szilveszter nyitotta az Operaház szerdai előadását és rögtön felajánlotta, hogy haza lehet menni

A nagy botrányt kavart büfét is a nézők figyelmébe ajánlotta.

Rendkívüli előadást tartanak szerdán este az Operaházban, ahol Erkel Ferenc Hunyadi Lászlóját adják elő. Korábban írtunk róla, hogy a dolgozók kedden kezdődött sztrájkja miatt nincs, aki elbontsa az előző napi Don Giovanni díszletét, az Index információi szerint azonban ezt mégis sikerült megoldani és az is lehet, hogy vasfüggöny előtt lépnek fel a színészek. 

A Hunyadi Lászlónak 18 órakor kellett volna kezdődnie, de jelentős csúszás volt, a nézőket is késve engedték be, a zenekarnak pedig a meghirdetett időpontban még nyoma sem volt – később kiderült, ők majd csak nyolckor szállnak be az előadásba, de csak a legismertebb részeket játsszák majd. Az továbbra is kérdés, hogy a kórus megjelenik-e az előadáson. 

Ahogyan előző nap is, most is beszédet mondott Ókovács Szilveszter igazgató, aki szerint „nincs az a mozdonyvezető”, aki meggátolhatná az előadást. Hozzátette, egy 15 perces, az Operaház történetéről szóló filmmel kezdik az előadást, utána szünet következik, ezalatt a nézők kimehetnek „az elhíresült Büfébe“. 

Ezután a nézők berendezkedhetnek egy olyan előadásra, amelyben az énekesek zongorával fognak előadni részleteket a Hunyadi Lászlóból. „Ez a haditerv. Akinek ez az ajánlat nem szimpatikus, az nyugodtan sarkon fordulat, és elmehet”, a jegy árát visszafizetik – mondta Ókovács Szilveszter, az Index olvasója szerint többen éltek is ezzel a lehetőséggel. 

A sztrájkolók azonnali bérfejlesztést és kollektív szerződések megkötését követelik. Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint „nem csak az inflációkövető bérről van szó, a kollektív szerződésre azért van szükség, hogy az intézmény ne zsigerelhesse ki a dolgozóit”. A szakszervezeti vezető szerint az operaházi dolgozók fizetése nem arányos a munka mennyiségével, és a nyári üzemszünetet biztosító kollektív szerződések eltörlésével az intézmény vezetése gyakorlatilag állandó készenlétet vár el dolgozóitól.