Olaszországban engedélyezték, hogy az abortuszellenes aktivisták bemehessenek az abortuszklinikákra

2 hét ezelőtt 19

Átment az olasz parlamenten a Giorgia Meloni által vezetett szélsőjobboldali kormány törvénytervezete, mely szerint az abortuszt ellenzőknek szabad belépést kell adni oda, ahol a nők éppen a terhességük megszakításához folyamodnak igazolásért.

Az ellenzéki pártok szerint súlyosan sérti a nők jogait az a törvénytervezet, amely megengedné, hogy az abortuszellenes aktivisták belépjenek az úgynevezett abortuszkonzultációs klinikákra Olaszországban, és esetleg befolyásolják a nőket az egyébként is nehezen meghozott döntésükben. Ezek azok az intézmények, amelyek a nők kérésének megfelelően igazolást állíthatnak ki a terhességmegszakításra.

Kedden az olasz parlament alsóháza elfogadta a Giorgia Meloniék által előterjesztett tervezetet is magában foglaló intézkedéscsomagot, és a The Guardian szerint a csomag várhatóan a szenátuson is át fog menni. A bevezetendő intézkedéseket a járvány utáni, EU-s helyreállítási alapból finanszírozná az olasz kormány.

Olaszországban az abortuszt 1978-ban legalizálták. Bár Meloni megígérte, hogy nem változtatja meg az erről szóló törvényt, a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés egyre nehezebb az országban, mivel a nőgyógyászok nagy száma, 63 százalékuk, erkölcsi vagy vallási okokból elutasítja a terhesség megszakítását.

Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes szerint bár a kormánynak továbbra sem áll szándékában eltörölni az abortuszt, “nem szabad kriminalizálni azokat, akik ellenzik azt”. Azt mondta: “Mindig is lehetővé tettük a lelkiismereti szabadságot az ilyen jellegű kérdésekben. Úgy vélem, mindenkinek joga van ahhoz, hogy saját meggyőződése és lelkiismerete szerint viselkedjen”.

A szavazás előtt Jacopo Coghe, a Pro Vita, Olaszország legnagyobb abortuszellenes szervezetének szóvivője azt nyilatkozta, hogy a csoportnak nem áll szándékában belépni az abortuszkonzultációs klinikákra, de hangsúlyozta, hogy a klinikáknak szerinte “vissza kellene térniük eredeti funkciójukhoz, hogy segítsenek a nőknek konkrét alternatívát találni az abortuszra”.