Olyan dolog történt Párizsban, amire száz éve nem volt példa

1 hét ezelőtt 15

GettyImages-2149144814

Olyan dolog történt csütörtökön Párizsban, amire száz éve nem volt példa: egy időben, egy helyen mutatta be az adidas a párizsi olimpiára és paralimpiára készített ruhakollekcióit, köztük a magyar csapat felszerelését is. A nagyszabású eseményre olimpikonokat, nemzeti olimpiai bizottságokat, influenszereket, valamint a média kiválasztott képviselőit is meghívták, köztük az Indexet. Helyszíni riportunk Párizsból 99 nappal a játékok előtt.

A Dassler fivérek 1924-ben döntöttek úgy, hogy sport iránti szenvedélyüket megpróbálják az üzleti életben is kamatoztatni, és megalapították a Gebrüder Dassler Schuchfabrikot, azaz a Dassler testvérek cipészetét. Kezdetben sportcipőket készítettek, atlétáknak és futballistáknak. Az első áttörő sikert az 1928-as amszterdami olimpia hozta meg a családi vállalkozásnak, Lina Radke a Dassler fivérek által készített Modell Waitzer nevet kapott cipőben lett ötkarikás bajnok 800 méteren.

Több mint húsz évvel később, 1949-ben született meg az adidas márka, ami a Drassler fivérekről kapta nevét. 

Száz éve nem volt példa erre

Az évtizedek során a cipészetből komplex sportszergyártó cég lett, ráadásul a világon az egyik legsikeresebb, tavaly 21,4 milliárd eurós árbevételt könyvelhetett el a globálisan közel 60 ezer munkavállalót foglalkoztató cég. A Drassler testvérek és így az adidas már az 1924-es párizsi olimpia óta együtt dolgoznak az olimpiai mozgalommal és készítenek sportszereket az ötkarikás játékokra.

Arra azonban az elmúlt száz évben nem volt példa, aminek csütörtökön szem- és fültanúi lehettünk:

egyszerre, egy helyen (Párizsban) mutatták be az összes olimpiai formaruhát.

A kivételes eseménynek a Párizs La Chapelle negyedében található Adidas Arena adott otthont, amit Paris Arena II-nek is hívnak, idén februárban adták át, és 8500 néző befogadására alkalmas. Itt játssza mérkőzéseit a PSG kézilabdacsapata, a Paris Basketball kosárlabdacsapat, valamint itt rendezik az olimpián a tollaslabda és a ritmikus gimnasztika versenyeit.

Hatalmas show, és betekintés a színfalak mögé

Csütörtök délután mintegy ezren gyűltek össze, hogy szemtanúi legyenek az olimpiai formaruhák leleplezésének. A szigorú biztonsági ellenőrzés – ami az elmúlt időszak történéseit tekintve egy ilyen tömegrendezvénynél érthető – után máris a multifunkciós csarnokban találtuk magunkat, és a sajtó, valamint a nemzeti olimpiai bizottságok képviselőinek kijelölt tribünre ültettek minket. A szervezésre a német precizitás volt jellemző: a menetrend percre pontosan ki volt jelölve, ahogy mindenki ülőhelye is.

A pálya közepén volt a színpad, fölötte három fehér csík megvilágítva a teljesen sötét csarnokban. A 15 szponzorált olimpiai csapat négy-négy olimpikonja a kézilabdameccsekről ismert módon – elvégre a PSG is itt játssza Bajnokok Ligája-mérkőzéseit – érkeztek a színpadra: a reflektorok vörös fényben úsztak, a füstgépek a Hajógyári-sziget korábbi szórakozóhelyeit megszégyenítő módon borították füstbe a csarnokot, a sportolók pedig ütemes zenére masíroztak körbe a színpad előtt, majd arra fel. Olimpikonok és paralimpikonok kéz a kézben érkeztek, egy tiszteletkör után mindenki elfoglalta kijelölt helyét a színpadon, és jött a katarzis: egyszerre láthattuk a teljes kollekciót.

Videó a bemutatóról:

A sportolók rövid performansza után Jessica Ennis-Hill olimpiai és világbajnok korábbi hétpróbázó beszélt röviden arról, milyen érzés sportolóként magára ölteni az olimpiai formaruhát. Ugyanerről beszélt a plénum előtt Grant Holloway háromszoros világbajnok 110 méteres gátfutó, aki azt is elárulta, hogy Párizsban még fényesebbre cserélné Tokióban szerzett ezüstérmét.

A Magyar Olimpiai Bizottság elégedett az új kollekcióval

A bemutatót követően a sajtó megtekinthette mind a tizenöt ország teljes kollekcióját, köztük a magyart is. A helyszínen tartózkodott a Magyar Olimpiai Bizottság küldöttsége, Gyulay Zsolt elnök és Fábián László főtitkár.

Előbbi újságírói kérdésre elárulta, nagyon örül neki, hogy az adidas gyártja a magyar olimpiai csapat kollekcióját, amivel nagyon elégedettek. Gyulay Zsolt szerint más sportszergyártó nem lenne képes ilyen magas színvonalon teljesíteni ezt a megbízást.

A magyar olimpikonok közül Érdi Mária, Pigniczki Fanni, Koch Máté és Manhercz Krisztián vett részt az eseményen, őket is kérdeztük első benyomásukról a ruhákkal kapcsolatban, valamint egyéb dolgokról is beszélgettünk velük, ezt egy külön cikkben olvashatják.

Jacqueline King, a tervezőcsapat vezetője elmondta: a ruhák tervezésénél az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a sportolók számára a lehető legkényelmesebb legyen, ne terelje el figyelmüket a versenyre való koncentrációról. A másik legfontosabb szempont, hogy a sportolókat összekösse nemzetük identitásával. Az összes nemzet idei kollekciójának középpontjában az egyszerűség áll, valamint a tűz motívuma, ami ott lobog minden olimpikonban. A tűz motívuma megjelenik a magyar ruhákban is, a Hungary feliratot körülölelő lángcsóvában és a pulóverek belső részében is felfedezhető.

A bemutató után lehetőségünk adódott külön beszélgetni Jacquelin Kinggel, aki kérdésünkre elárulta: az elmúlt két évben folyamatosan egyeztettek sportolókkal, az ő visszajelzéseik alapján alakították ki a termékeket. Több mint ezer tervük volt, mire eljutottak a végleges dizájnig, a tervezőcsapat magja három fő.

Az Index érdeklődésére azt is elmondta, a mesterséges intelligenciát segítségül hívták a tervezési folyamat elején, de ahogy a legtöbb szakmában, egyelőre ők is csak ismerkednek az AI által kínált lehetőségekkel.

A ruhakollekció mellett egy 49 darabból álló cipőkollekciót is alkottak az adidas tervezői, ezek 41 sportág versenyzőit szolgálják ki, a párizsi olimpián ezek fele már minden bizonnyal látható is lesz az olimpikonokon.

(Borítókép: 75 sportoló 16 különböző nemzet 36 olimpiai és paralimpiai sportágának képviselői mutatják be az Adidas Paris 2024 kollekcióját az adidas Paris 2024 kollekciójának bemutatóján az Adidas Arénában 2024. április 18-án, Párizsban. Fotó: Aurelien Meunier / Getty Images)

Index könyvek

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM