Olyan rosszul kezelte a rendőrség Madeleine McCann eltűnését, hogy most bocsánatot kértek a szülőktől

6 hónap ezelőtt 24

Az ügy egyik nyomozója még könyvet is írt arról, hogyan próbálták eltussolni Madeleine szülei, hogy valójában ők ölték meg a lányukat. A portugál rendőrség képviselői most Londonba utaztak, hogy bocsánatot kérjenek a szülőktől.

Lisszabonból Londonba repült a portugál rendőrség vezető nyomozóiból álló küldöttség, hogy bocsánatot kérjenek a hároméves korában, 2007-ben eltűnt Madeleine McCann szüleitől, amiért rosszul kezelték az ügyet a nyomozás korábbi szakaszaiban – szerzett tudomást a még idén korábban történt esetről a BBC.

A McCann család nem kommentálta az eseményt. Az ügy továbbra is megoldatlan, de nemrég új bizonyítékok kerültek elő, amelyek alapján egy drogkereskedőként és gyerekmolesztálóként korábban már elítélt férfit, Christian Brücknert gyanúsítják a kislány meggyilkolásával. Brückner jelenleg épp börtönbüntetését tölti egy 72 éves nő megerőszakolása miatt.

2007-ben, a kislány eltűnése után négy hónappal Kate és Gerry McCannt hivatalosan is megvádolta a portugál rendőrség. Az akkori vád szerint megrendezték volna lányuk elrablását, hogy ezzel magyarázzák meg a halálát, és így tüntessék el a holttestét. Az anyának még egy vádalkut is felajánlottak, aminek értelmében rövidebb büntetést kapott volna, ha bevallja, hogy így tettek.

A szülők vádlotti státusza 2008-ban szűnt meg, de a portugál rendőrség továbbra is gyanúsítottként kezelte őket, sőt Goncalo Amaral nyomozó, akit később eltávolítottak az ügytől, könyvet is írt arról, milyen részük volt a szülőknek a lányuk eltűnésében. Ezt állítása szerint „szakmai reputációja védelmében” tette.

A szülők ez után be akarták perelni a nyomozót, de a portugál legfelsőbb bíróság elutasította az ügyet, és később az Emberi Jogok Európai Bírósága is így tett.

A portugál rendőrség most már azt mondja, nem kezelték megfelelően az ügyet, nem tulajdonítottak elegendő jelentőséget a kislány eltűnésének, és azt sem vették kellő súllyal figyelembe, hogy a szülők külföldiek, és nem értik a jogi környezetet, amelyben az intézkedések történtek.

A portugál hatóságok egyúttal támogatásukról biztosították a Brückner ügyében nyomozó német rendőrséget is. Hans Christian Wolters német ügyész erre úgy reagált, ez jó jel, ezek szerint Portugáliában is előrelépés történhetett a nyomozásban. A németek várhatóan jövőre fejezik be a nyomozást Brückner ügyében, akivel szemben egyelőre nem emeltek vádat.

Ahogy arról beszámoltunk, Brückner az adott időszakban egy lakókocsiban élt Madeleine eltűnésének helyénél, és több üdülőházba is betört, hogy pénzt raboljon. A helyszínen fényképeket is találtak a kislányról.