„Olyan volt, mintha a Star Wars találkozna a Top Gunnal” – izraeli pilóta a hétvégi támadásról

1 hét ezelőtt 14

[sz]Fischer Gábor, kép David Silverman/Getty Images[sz]A hétvégi Iráni támadásról nyilatkozott egy izraeli tartalékos őrnagy. Azzt mondta: „mindenhol rakéták és drónok robbantak körülötted, olyan volt, mintha a Star Wars találkozna a Top Gunnal” – idézte a Telex.
A főleg Iránból, de részben iraki és szíriai területről is indított csapásmérő eszközök

nagy részét már az izraeli határ előtt megsemmisítették az izraeli, brit, amerikai, illetve jordániai vadászgépek.

A légierőben eltöltött 20 évem alatt ez volt a legbonyolultabb bevetés, mivel tudtuk, hogy ha egy célpontot elhibázunk, akkor az már Izrael területén robbanhat fel. (…) Éjszaka mindig nehezebb befogni és megsemmisíteni a célpontokat. Nagyon alacsonyan repülnek, így nekünk is kis magasságban kellett tartani a gépet, ami azért veszélyes, mivel közben nem látni a terepet. Néha felvillan egy-egy kivilágított objektum, az utcai lámpák sora, de repülés közben alapvetően az érzékelőkre kellett hagyatkoznunk. Viszont sokat gyakoroltunk a feladatra, és be is bizonyítottuk felkészültségünket.
– mondta a névtelenül nyilatkozó tiszt.

Az őrnagy szombat este otthon volt a családjával, amikor riadóztatták, a bevetés után lezuhanyzott, és vasárnap délután négykor már az irodájában volt.

Egysége többi tagja is kettős életet él. A nyilatkozó őrnagy mérnökkel, tanárokkal együtt száll fel bevetésre.

[kapcsolodo]/lesz-izraeli-valaszcsapas-csak-meg-nem-tudni-hogyan/[kapcsolodo]