Olyat művelt az OTP, hogy mindenkinek leesett az álla

2 hét ezelőtt 16

Meglehetősen hektikus volt a forint árfolyammozgása a mögöttünk álló héten, de összességében az euró–forint árfolyamában nem volt nagy mozgás, a dollár–forintéban annál inkább. Kedden délelőtt jelent meg a márciusi hazai költségvetési egyenleg, melyet számos tétel növelt, és némi gyengüléssel reagált a forint.

Szerda délután érkezett a hét egyik legfontosabb adata, az Egyesült Államok márciusi inflációja, mely a várt felett alakult, így jelentős mozgások indultak a devizapiacon, a forint értelemszerűen gyengülni, a dollár erősödni kezdett

– világított rá az Indexnek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Az vártnál ismét magasabb USA infláció nyomán egyre kevesebben várnak júniusi kamatvágást, sőt, egyes megszólalók már azt is megkérdőjelezik, hogy sor kerülhet-e idén kamatvágásra a Fed részéről. Ez érdemi dollárerősödést váltott ki az euróval szemben, amelynek hatására a forint is – elveszítve délelőtti erősödését – rövid idő alatt 389-ről 391-re ugrott az euróval szemben.

Csütörtök délelőtt próbálkozott visszaerősödni a jegyzés. Ebben segítette a forintot az inflációs adat is, márciusban az elemzői várakozásoknak megfelelően tovább lassult a pénzromlás üteme, 3,6 százalékra

– jelezte lapunknak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője. A szakértő megjegyezte, hogy ezzel már 3 hónapja a jegybanki toleranciasávon belül alakult a hazai infláció. Csütörtök délután az EKB kamatdöntő üléséig erősödött a forint.

Elsüvített a dollár a forint mellett

Cserép Máté, az MBH Bank Elemzési Centrum munkatársa rámutatott, hogy az Európai Központi Bank kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlan szinten hagyták a kamatszinteket, azonban a kamatdöntési közleményből és az ülést követő sajtótájékoztatóból arra következtethettek a befektetők, hogy júniusban már megkezdheti az EKB a kamatvágást a Fed döntésétől függetlenül.

Ennek hatására 2023 novemberi szintekre erősödött az euró–forint kurzus péntek délelőttre, ami a forintot 391 fölé repítette az euróval és 367 fölé a dollárral szemben

– jegyezte meg a szakértő. Molnár Dániel kifejtette, hogy az euró gyengülését a dollárral szemben a kamatvárakozások elszakadása eredményezte: egyre nagyobb az esélye, hogy az EKB már júniusban kamatvágásba kezd, ezt erősítette a közel 3 éve legalacsonyabb német inflációs adat is, miközben a Fed tovább kivárhat. Péntek délután tovább vesztett erejéből a forint, estére ismét 393 fölött járt a jegyzés az euróval szemben.

Így mozoghat a magyar deviza a jövő héten

A jövő héten fontosabb hazai makrogazdasági adat nem érkezik, az Eurostat szerdán délelőtt teszi közzé az eurózóna márciusi végleges inflációját, de itt meglepetésre nem számíthatunk, mivel a tagállami számokat már ismerjük – jelezte Varga Zoltán.

Az euró–forint árfolyamában a 388–395-ös, míg a dollár–forint jegyzésében a 362–370-es tartomány látszik bejárhatónak, amennyiben a 370-es szintet átlépi a jegyzés, akár a 375-ös szint elérése is reális lehet

– világított rá a szakértő. Molnár Dániel szerint mivel a heti mozgások alapján nem tudott a jegyzés az euróval szemben megragadni a 390 alatti szinteken, így a következő hetekben is 390 és 400 között mozoghat az árfolyam.

Történelmi csúcsra ért a magyar tőzsde

A héten összességében kedvezőtlen hangulat uralkodott a különböző tőzsdéken, ennek ellenére a budapesti börze jól tartotta magát.

Sőt, történelmi maximumát is megdöntötte – így egy évvel korábbi szintjéhez képest már több mint 50 százalékot emelkedett

– jelezte lapunknak Horváth Gergely, a Makronóm Intézet elemzője. Horváth és Varga szerint is ebben az OTP játszotta a főszerepet. A legfontosabb hazai blue chip árfolyama egyetlen hét alatt 3,5 százalékkal növekedett, ezzel két éve nem látott szintre került.

Az emelkedést támogatta, hogy szerdától magasabb fokozatra kapcsolt sajátrészvény-visszavásárlási program: szerdán a megszokott forgalom kétszerese mellett zajlott a kereskedés az OTP részvényeivel, azonban a napi forgalomnak így is több mint 10 százalékát tették ki az OTP visszavásárlásai

– világított rá Horváth. Hozzáfűzte, hogy a csütörtöki kereskedési nap során az OTP tovább zsákolta saját részvényeit, a megszokottól elmaradó napi forgalom harmadát adva ezzel. Mindez figyelemre méltó, ugyanis ezt megelőzően naponta átlagosan a forgalom jellemzően egyszámjegyű hányadát adták a sajátrészvény-visszavásárlások.

Ezzel az OTP a február 23-án megkezdett visszavásárlási programra rendelkezésre álló 60 milliárd forint nagyjából harmadát felhasználta, a jelenlegi visszavásárlási ütemet feltételezve így a program még velünk maradhat akár néhány hónapig is – megtámasztva az árfolyamot, egyúttal értéket teremtve a részvényesek számára.

Emellett a pénteki kereskedési nap során az OTP, illetően az Erste jelentkezett egy több mint 10 százalékos felértékelődési potenciált jelző, 20 500 forintra történő céláremeléssel, amelyet a tőkeköltségek és az eredményvárakozások kedvező alakulásával indokoltak

– mondta Horváth. A szakértő szerint érdemes kiemelni, hogy a 20 ezer forint feletti célárfolyam egyben az OTP 2021. november 5-én beállított, 19 590 forintos historikus maximumának a közeljövőbeni megdöntését is egyértelműen előrevetíti. A közepes kapitalizációjú vállalatok részvényei az elmúlt hetekhez képest most kevesebb izgalmat tartogattak. Így is kiemelhető azonban, hogy a múlt héten bejelentett otthonfelújítási program hátszele továbbrepítette a Masterplast árfolyamát, így közel 4 százalékos pluszban zárta a hetet. Említést érdemel emellett az Alteo is, amelynek részvényesei szintén örülhettek az árfolyam alakulását látva, mivel a cég részvényei csakugyan közel 4 százalékkal kerültek feljebb egy hét alatt.

A gáz ára emelkedett, az olaj ára minimálisan csökkent

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, májusi határidőre előző hét péntek reggel megawattóránként 26,56 eurón állt, ezen a héten péntek délutánra pedig 30,69 euróra emelkedett.

A GÁZÁR HÁROM HÓNAPJA 29,91 EURÓN, EGY ÉVE 54,82 EURÓN ZÁRT.

Az északi-tengeri Brent típusú olaj ára az előző hét péntek délutáni hordónkénti 91,53 dollárról e hét péntek délutánra kismértékben csökkent 91,00 dollárra.

Felszöktek az üzemanyagárak, Nagy Márton rendet tenne

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökre behívatta hivatalába a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőit – ahogy azt már  hétfőn, az Index kérdéseire is belengette a tárcavezető . A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a rendkívüli megbeszélést a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak indokolták. A tárgyaláson a felek áttekintették a magyar üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket, gazdasági folyamatokat – összegezte a tárca.

A tárcavezető az egyeztetésen hangsúlyozta, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagár felett helyezkedik el.

A miniszter felhívta a figyelmet a felek közti korábbi megállapodásra, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük. A nemzetgazdasági miniszter határozott elvárása, hogy „az üzemanyagáraknak – teljesítve a megállapodást – a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülnie.”

Nagy Márton tájékoztatta a feleket, hogy ennek érdekében a Központi Statisztikai Hivatal a közeljövőben olyan nyilvános, a regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszert alakít ki, amely rendszeresen bemutatja az árkülönbségeket, így referenciapontként szolgál majd a megállapodás betartására, nyomon követésére és ellenőrzésére vonatkozólag.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

  • 2024. 04. 17., 11.00 – Eurostat, az eurózóna inflációs adatai

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!