Omikron: Rossz hír a Sinopharmmal, Szputnyikkal és a Johnson-vakcinával oltottaknak

2 éve ezelőtt 128

Ha a három oltás valamelyikét kapta valaki, annak szervezete csak kevés vagy semennyi antitestet nem termel a legújabb vírusvariáns ellen.

Egy most bemutatott amerikai-svájci kutatás szerint három olyan vakcina is van, amik nem túl eredményesek az omikron nevű koronavírus-variáns ellen. A Bloomberg által bemutatott vizsgálat ugyanis azt szűrte le, hogy ha az illetőt Szputnyikkal, Sinopharmmal vagy Johnson & Johnsonnal oltották be, akkor a szervezete csak kevés vagy semennyi antitestet nem termel a vírusváltozat ellen.

A vizsgálatot a Washingtoni Egyetem és a svájci Humbals Biomed SA gyógyszervállalat végezte, összesen hatféle vakcina bevonásával. A kutatás célja annak kiderítése volt, hogyan teljesítenek ezek a készítmények a korábbiaknál is sokkal jobban fertőző omikron vírusmutáns ellen. Az alábbi eredmények születtek:

  •     a 11 Szputnyikkal oltottnál egyetlen embernek sem találtak antitesteket a szervezetében;
  •     a 12 J&J-vel oltottnál csak 1 páciens akadt, akinél megindult az antitesttermelés;
  •     A tizenhárom Sinopharm-oltott közül pedig háromnak találtak a szervezetében antitestet.

A lesújtó eredmények ellenére a Bloomberg rámutatott, hogy a tanulmány nem a megbetegedés elleni védelmet igyekezett ellenőrizni, hanem azt, hogy a vizsgált páciensnek vannak-e antitestjei. Azt is érdemes hozzátenni, hogy a témában készült tudományos dokumentációt még nem ellenőrizték külső szervezetek – az csak vázlatként érhető el.

Más vizsgálatok szerint a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca készítményei is gyengébbek az omikron ellen, de még mindig hatékonyabbak, mint a fenti három vakcina.