Online társkeresővel találhatnak egymásra a méhek és a virágok Bécsben

1 hét ezelőtt 13

A méhészek most már az osztrák fővárosban is könnyen kideríthetik, hová érdemes költöztetni a méhkasokat.

Néhány évvel ezelőtt Bécsben elhatározták, hogy kétmillió mézelő méhet szeretnének telepíteni a tömegközlekedési infrastruktúra mellett található, kihasználatlan zöldterületekre. Most újabb lépést tettek afelé, hogy az osztrák főváros igazán méhbarát legyen, Alsó- és Felső-Ausztria után ugyanis Bécsben is elindult a Bienenwanderbörse.

Az ingyenes online platformot a Bécsi Agrárkamara üzemelteti, méhészek és földtulajdonosok egyaránt regisztrálhatnak rá. Az online térképen a kertészek, borászok vagy nagy zöldterületekkel rendelkező cégek, önkormányzatok megadhatják, hová várják a méheket, a méhészek pedig a virágzás idejére odaköltöztetik a méhkasaikat.

A dolog persze fordítva is működik, a méhészek is jelezhetik, hogy például repce- vagy napraforgóültetvényt keresnek méheik számára. A haszon így kölcsönös, hiszen a helybe vitt méhek több növényt tudnak beporozni, ami több termést jelent. Az osztrák főváros hétszáz méhésze pedig több mézre számíthat, amit aztán a bécsiek ehetnek meg – olvasható Bécs Város budapesti irodájának közleményében.

Miért is van óriási szükség városi méhlegelőkre?

Ha nincs méh, nem csak méz nincs, hanem számtalan növény termése függ ezektől a kis rovaroktól. Világszerte egyre több ország nagyvárosa indít olyan kezdeményezéseket, amik a városokat a méhek számára is minél élhetőbbé teszik.