Orbán Balázs a magyar uniós kilépés esélyeiről beszélt

1 hét ezelőtt 17

Orbán Balázs hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét az EU-tagság mellett, kijelentve, hogy az országnak nincs meg az a „luxusa, hogy kilépjen az EU-ból, mint a britek”, mivel szerinte tagállamként és gazdasági súlyát tekintve is jóval kisebb, mint az Egyesült Királyság.

Az uniós parlamenten belüli változó politikai dinamikáról elmondta, hogy szerinte a baloldal, a zöldek és a liberálisok egyre nagyobb teret nyernek, és jelentős nyomást gyakorolnak a konzervatívokra a néppártban. Erre az elmozdulásra válaszul a konzervatív erők összefogására szólított fel, ami az EU politikai spektrumán belüli egyensúly fenntartásának lehetséges stratégiájára utal – derül ki a Politico beszámolójából.

A tanácsadó a változó politikai környezet példájaként említette a kemény jobboldali National Conservativism konferencia közelmúltbeli példáját, amelyet Brüsszel város polgármestere többször is megpróbált meghiúsítani: sok helyszín nem vállalta az esemény megtartását, majd mikor az hétfőn elkezdődött, a rendőrök állították le, mivel a városvezető a közrend megzavarására alkalmasnak nevezte azt. A lépés ellen felszólalt a belga miniszterelnök, Alexander De Croo, aki szerint ez a szólásszabadsággal ellentétes lépés volt a hatóságoktól.

Orbán Balázs szerint a rendőrségi fellépést veszélyesnek és elfogadhatatlannak minősítette, jelezve, hogy határozottan fellép a konzervatív nézetek elnyomásával szemben a jövőben is.

Orbán Balázs emellett fenntartásait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy több hatáskört ruházzanak át az Európai Bizottságra olyan kérdésekben is, mint a versenyképesség, amelyet Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnöke javasolt a belső piaci reform részeként. A magyar politikai tanácsadó úgy véli, hogy egy ilyen lépés az EU-n belüli hatalom központosítását jelentené, ami aggasztó lenne.

Címlapkép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a új könyvének, a Huszárvágás - A magyar konnektivitás stratégiája címû kötet bemutatóján Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Hunyadi Mátyás-termében 2023. december 12-én. Forrás: MTI/Hegedüs Róbert