Orbán: egy lépésre vagyunk attól, hogy a nyugat katonákat küldjön Ukrajnába

1 hét ezelőtt 13

Az EU és a NATO vezetői potenciálisan készen állnak arra, hogy csapatokat vezényeljenek Ukrajnába – állította Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken. Brüsszel sajátjának tekinti a Moszkva és Kijev közötti konfliktust, és nem veszi figyelembe az egyre mélyebb szerepvállalásából eredő kockázatokat – figyelmeztetett.

Az EU vezetőinek hangulata háborús – mondta Orbán az uniós parlamenti választások előtt a Fidesz kampánynyitó gyűlésén.

“Brüsszelben ma háborúpárti többség van” – mondta, hozzátéve, hogy az unió politikáját “a háború logikája uralja”.

Az uniós politikusok már annyira belemerültek a konfliktusba, hogy nem látják a stratégiájuk hibáit – érvelt a miniszterelnök.

Minden “pénz és fegyver ellenére a helyzet nem javul [Kijev számára], sőt, egyre rosszabb… Egy lépésre vagyunk attól, hogy a Nyugat csapatokat küldjön Ukrajnába” – figyelmeztetett Orbán.

“Ez egy háborús örvény, amely magával ránthatja Európát a mélybe. Brüsszel a tűzzel játszik”.

Magyarország nem hagyja magát belerángatni az ellenségeskedésekbe, és “nem fog belépni… a háborúba egyik oldalon sem” – ígérte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy országának “ki kell állnia a béke mellett mindenhol, így Brüsszelben, Washingtonban, az ENSZ-ben és a NATO-ban” is.

Nem akarunk háborút, és nem akarjuk, hogy Magyarország ismét a nagyhatalmak játékszerévé váljon” – jelentette ki Orbán.

A NATO-csapatok Ukrajnába küldésének gondolata többször felmerült a nyugati vezetők részéről. Emmanuel Macron francia elnök februárban vetette fel először, mondván, hogy “minden lehetséges”.

Macron azóta megismételte ezt, kijelentve, hogy a Kijevnek nyújtott támogatásnak “nincsenek határai”. Szavai kezdetben megijesztettek néhány NATO-szövetségest, akik gyorsan tagadták, hogy ilyen terveket szőnének. A francia vezető azonban támogatást kapott az Egyesült Államok vezette katonai szövetség egyes tagjaitól.

Márciusban Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország ukrajnai hadművelete “aszimmetrikus eszkalációt” igényel a Nyugat részéről. Varsó vezető diplomatája szerint a NATO ukrajnai jelenlétének gondolata “nem elképzelhetetlen”.

Hanno Pevkur észt védelmi miniszter április elején azt mondta, hogy minden NATO-tagállamnak van már katonai személyzete Ukrajnában, akik tanácsadóként vagy kiképzőként tevékenykednek. A múlt héten James Heappey volt brit fegyveres erőkért felelős államtitkár a Sky Newsnak nyilatkozva azt mondta, hogy a NATO-erők Ukrajnába küldése “igenis megérdemli a megfontolást”.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy a NATO-csapatok Ukrajnába telepítése az Egyesült Államok vezette blokkot egy Oroszországgal való teljes konfliktus szélére sodorná. Vlagyimir Putyin elnök márciusban kijelentette, hogy ez “egy lépésre lenne a teljes körű harmadik világháborútól”.