Orbán Gábor: a kiemelkedő év után kétszámjegyű gyógyszergyártási bevételnövekedés várható idén

1 hónap ezelőtt 9

Az utolsó negyedévben a társaság 36,9 milliárd forint adózott eredményt ért el, az elemzői konszenzus 52,9 milliárd forint volt.

Az éves konszolidált árbevétel 2022-höz viszonyítva alig változott: 0,3 százalékkal, 805,1 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredmény 6,0 százalékkal csökkent, 159 milliárd forint lett.

A jelentés szerint a tavalyi adózott eredmény csökkenése a gyógyszeripari különadó és a kedvezőtlen árfolyamváltozások miatti jelentős pénzügyi veszteségekkel magyarázható. A cég 2022-ben árfolyamnyereséget könyvelhetett el, a tavalyi árfolyamveszteséget a rubel gyengülése okozta. A gyógyszeriparra 2022 december végén kivetett rendkívüli adó összege 2023-ban 28,2 milliárd forintot tett ki.

A gyógyszergyártási árbevétel 747 milliárd forintot ért el, ami éves szinten 14 százalékos növekedés, minden főbb piacon nőttek a bevételek. A nőgyógyászati üzletág ismét jelentős, több mint 20 százalékos volumennövekedést ért el 2023-ban. Kétszámjegyű árbevétel-növekedés jellemezte nőgyógyászati portfoliót a legfontosabb piacokon Nyugat-Európában, Közép-Európában és Latin-Amerikában. A terület teljes árbevétele 11 százalékkal 256 milliárd forintra nőtt tavaly.

Magyarországon a teljes gyógyszerpiac 10,4 százalékkal nőtt, míg a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma gyorsabb ütemben, 13,5 százalékkal növekedett

a rendelkezésre álló piacelemzési adatok alapján. A társaság a hazai piaci szereplők rangsorában 4,7 százalékos részesedéssel a negyedik helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,4 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó.

A jelentésben Orbán Gábor vezérigazgató kiemelte: 2023-ban pénzügyileg sikeres évet zártak, eredeti céljaikat túlteljesítették, bizonyos esetekben jelentősen. Minden üzletág kétszámjegyű növekedéssel járult hozzá a tavalyi kiemelkedő növekedéshez.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9950 forint, a legalacsonyabb 7170 forint volt, a papír ára szerdán 125 forinttal, 1,29 százalékkal 9820 forintra emelkedett.