Orbán irányíthatja az Európai Tanácsot, mert Charles Michel otthagyja a szervezetet

3 hónap ezelőtt 8

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelölteti magát a júniusi európai parlamenti választásokon – írja három belga lapok alapján a Politico. Michel szóvivője meg is erősítette a bejelentést brüsszeli újságnak.

Ilyen még nem fordult elő, ez az első alkalom, hogy a Tanács aktuális elnöke jelöltként indul az európai parlamenti választásokon. Michel normális esetben november végéig maradna a posztján, amikor is beiktatják az új biztosi testületet. Ha viszont megválasztják, júliusban el kéne foglalnia a helyét az Európai Parlamentben és le kéne mondania a Tanács vezetéséről. Bár Michel lépése jogilag rendben van, az európai vezetőkre most extra nyomást gyakorol, mivel általában ilyenkor több idejük szokott lenni a nagy csúcspozíció-felosztás során, amely mindig az ötévente esedékes uniós választások után következik.

Mindez azt jelenti, hogy ha Michelt megválasztják és az uniós vezetők addig nem tudnak dönteni a megüresedett tanácsi poszton az utódjáról, a soros elnökséget ellátó ország vezetője bonyolítaná az Európai Tanács ügyeit, praktikusan ő töltené be az elnöki feladatokat. Márpedig júliustól a soros elnökséget Magyarország viszi, tehát ebben az esetben Orbán Viktorra szállna az Európai Tanács irányítása.Ezt a forgatókönyvet – vagyis azt, hogy Orbán ellenőrizetlenül irányíthatja a Tanácsot a 2024-es európai parlamenti választásokat követő hat hónapban – a többi 26 uniós tagállam vezetőjének többsége kétségbeesetten szeretné elkerülni, tekintettel a közöttük és Orbán között fennálló viták miatt – írja a Politico. A feszültségek, ahogy az ismert, például az Unió Ukrajnának nyújtott támogatása és Magyarország jogállamisági jogsértései okozzák.

Miután június 6-9. között mind a 27 uniós országban megtartják a parlamenti választásokat, az európai vezetők a tervek szerint június 17-én, majd június 27-28-án ismét találkoznak. Valószínűleg ezeken a találkozókon igyekeznek majd megegyezni Michel utódjáról. Ez eddig sosem volt egy egyszerű folyamat, rengeteget számít, hogy a választási eredmények milyen képet mutatnak.