Orbán Viktor Prágában: Magyarország nem akar közös határt Oroszországgal

2 hónap ezelőtt 12

D MTI20240227005

Az egy év után tartott cseh, magyar, szlovák és lengyel kormányfői csúcstalálkozó nem indult feszültségektől mentesen. A V4-ek ugyan egyetértenek abban, hogy az ukrajnai agresszió a nemzetközi jog megsértése, a segítségnyújtásban azonban nem jutottak egyezségre a visegrádi kormányfők.

A V4-országok miniszterelnökei egyetértenek abban, hogy Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója a nemzetközi jog durva megsértése, és hogy Ukrajnának segítségre van szüksége – jelentette ki  Petr Fiala cseh miniszterelnök a Deník.sk.

Az országok azonban eltérően vélekednek az Ukrajna elleni orosz agresszió okairól és arról, hogy milyen formában hajlandóak segítséget nyújtani a megtámadott országnak – tette hozzá a cseh kormányfő.

„Vannak dolgok, amelyekben egyetértünk, és vannak témák, amelyekben van értelme országaink együttműködésének” – mondta bevezetőjében Petr Fiala, hozzátéve, hogy még Ukrajna kérdésében is találtak olyan területeket, ahol azonosak az álláspontjaik. Ezek szerinte két különböző dolog. 

Az első, hogy az ukrajnai agresszió a nemzetközi jog megsértése.

Egyetértünk abban, hogy Ukrajnának segítségre van szüksége, és mind a négy országnak be kell kapcsolódnia. Abban különbözünk, hogy milyen formában kellene segítséget nyújtani

– mondta, hozzátéve, hogy Csehország és Lengyelország a katonai segítségnyújtásban vesz részt.

Szlovákia és Magyarország nem osztja ezt a támogatást, de részt akarnak venni a humanitárius segítségnyújtásban – mondta. „Egységünk abban áll, hogy szorosabb energetikai kapcsolatokat akarunk országaink és általában az európai államok között” – mondta a cseh miniszterelnök.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta: humanitárius segélyt küldenek Ukrajnába, orvosokat képeznek és menekülteket segítenek. A legszükségesebb katonai segélyben azonban az ország nem kíván részt venni.

Egyetértünk azzal, hogy Oroszország támadása Ukrajna ellen a nemzetközi jog durva megsértése. Ukrajnának segíteni kell. Ez a helyes álláspont. Magyarország szempontjából van egy speciális szempont, hiszen Magyarország nem akar közös határt Oroszországgal. Ami ezt az időszakot illeti, rossz emlékeink vannak

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy „a V4-ek élnek. A V4 fontos, és Magyarország kész folytatni”.

Lengyelország miniszterelnöke, Donald Tusk hangsúlyozta, hogy segíteni kell Ukrajnának, és emlékeztetett a V4-ek miniszterelnökeinek múltjára, a Szovjetunió szatellit korszakából. Emlékeztette Magyarországot a lengyelek szolidaritására az 1956-os tüntetők elleni harcban a szovjethatalom ellen, valamint a prágai tavaszra és a lengyel Szolidaritás mozgalomra is kitért. „A lengyelek akkor a vérüket adták a magyar felkelőkért” – mondta Tusk.

„Mindannyian emlékszünk arra, hogy milyen fontosak voltak az alapvető értékek a barátság és a kapcsolatok szempontjából, és ezek alkották a V4-es formátumot” – mondta a lengyel miniszterelnök. Az alapvető európai értékeket, például a szabadságot, az emberi jogokat és a jogállamiságot említette kulcsfontosságú kapcsolódási pontként.

Nem baráti találkozó volt

Már a találkozó előtti napon a cseh kormányfő, Petr Fiala jelezte, hogy nem nagy öröm számára találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem ért egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolt, de hozzátette mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk.

Fiala azért is bírálta Robert Ficót, mert a szlovák kormányfő az elmúlt napokban több nyilatkozatában is relativizálta az Ukrajnának nyújtandó segítség szükségességét. Megismételte korábbi elutasító álláspontját az Ukrajnának küldendő fegyverek ügyében, és „sikertelennek” minősítette a nyugati országok Ukrajna-stratégiáját. A cseh vezető ehhez hozzátette, hogy véleménye szöges ellentétben áll Ficóéval.

Majd így folytatta: az Európai Unió számára kulcsfontosságú ügyekben meg kell találnunk az egységet, bár ez bonyolult. Ezért van szükség a  V4 -es találkozóra. Tulajdonképpen a  legegyszerűbb az lenne, ha nem beszélnénk egymással, de akkor megtörténhetne, hogy az összes uniós támogatást blokkolnák.

Nem hiszem, hogy ez lenne a helyes út

– vélekedett.

A találkozó délelőtti kezdésére érkező kormányfőket egy mintegy ötven fős tüntető csoport fogadta  a prágai Liechtenstein-palota előtt. 

Orbán Viktort az alábbi videóban látható Robert Ficóhoz hasonló füttykoncert és tiltakozó transzparensek várták. 

Praha hostí summit V4 v době, kdy slovenský premiér ostře vystoupil proti Ukrajině a zastal se Vladimira Putina. Také Maďarský premiér bývá označován za politika blízkého Kremlu. Na oba politiky tak na Malé Straně čekali demonstranti, aby je vypískali.https://t.co/poFo0vbWjn pic.twitter.com/nAOFFtyTsE

— Seznam Zprávy (@SeznamZpravy) February 27, 2024

A kordonnal elzárt tüntetők és a rendőrök között nem történt attrocitás. 

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM