Orbán Viktor szerint évszázados távlatban nem volt olyan aktív és kiterjedt a magyar külpolitika, mint az elmúlt években

4 hónap ezelőtt 14

Nemzetiérdek-alapú külpolitikáról beszélt Orbán Viktor hétfőn a Vigadóban, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

Orbán azt mondta, évszázados távlatban nem volt olyan aktív és kiterjedt a magyar külpolitika, mint az elmúlt években. Bár Magyarország nem nagyhatalom, mégis igényt tart az önálló külpolitikára, és nem futamodik meg ettől a nehéz feladattól.

Szerinte nem szabad engedni azoknak a „szirénhangoknak", amelyek a jólnevelt külpolitikai viselkedésre próbálják leckéztetni Magyarországot. A külpolitika gyeplőjét szorosan kell fogni, a magyar alkotmányos rendszerben pedig ez akkor hatékony, ha a miniszterelnök irányítása alatt áll. Ehhez radikális álláspontra, nagyívű víziókra és konkrét tervekre van szükség.

Orbán szerint a radikális álláspontra azért van szükség, hogy legyen miből engedni.

A külpolitika sikerét szerinte az intenzív nyugati kapcsolatrendszer, valamint a „dübörgő keleti és déli nyitás" jelzi. Ebben a nyitott kapcsolatrendszerben és az okosan felhasznált „soft power" eszközökben hisz.

Orbán beszédére ugyan nem jutottunk be, de a folyosón így is sikerült elkapnunk egy percre.

(via MTI)