Óriási izraeli csapás érte az iráni nagykövetséget Szíriában, meghalt egy magas rangú parancsnok

1 hónap ezelőtt 16

2024-04-01T154834Z 524924461 RC2RX6AV2U51 RTRMADP 3 ISRAEL-PALES

Egy izraeli csapás lerombolta az iráni konzulátus épületét Szíria fővárosában, Damaszkuszban, több ember meghalt és megsebesült – közölték a szíriai hatóságok.

Az izraeli csapás az iráni nagykövetség damaszkuszi többszintes épületét érte. A halottak között van a Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka, Mohammad Reza Zahedi dandártábornok – jelentette az iráni állami média alapján a BBC.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta a külföldi média jelentését.

A szíriai védelmi minisztérium szerint izraeli repülőgépek a megszállt Golán-fennsíkok irányából vették célba a konzulátus épületét helyi idő szerint 17 óra körül.

A szíriai légvédelem lelőtte a kilőtt rakéták egy részét, de más rakéták átjutottak, és „lerombolták az egész épületet, megölve és megsebesítve mindenkit, aki benne volt” – tette hozzá a minisztérium.

A minisztérium közölte, hogy folyamatban van a holttestek kiemelése és a sebesültek kimentése a romok alól,

anélkül, hogy tájékoztatást adtak volna személyazonosságukról.

Legalább nyolc ember meghalt

Az iráni állami televízió arról számolt be, hogy a halottak között volt Zahedi dandártábornok is, akit a Forradalmi Gárda tengerentúli műveleti szárnyának, a Qudsz Erőknek egyik magas rangú parancsnokaként azonosított. Az állami televízió szerint több diplomata is a halottak között van.

Az iráni félhivatalos Tasnim hírügynökség jelentése szerint a 63 éves férfi 2008 és 2016 között „a Qudsz Erőknél tevékenykedett”, és a Forradalmi Gárda parancsnokaként szolgált Szíriában és Libanonban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja, amely a szíriai helyszíni források hálózatára támaszkodik, arról számolt be, hogy nyolc embert öltek meg – a Qudsz Erők egyik magas rangú vezetőjét, két iráni tanácsadót és a Forradalmi Gárda öt tagját.

Izrael az elmúlt években több száz támadást hajtott végre iráni kötődésű célpontok ellen Szíriában, de nagyon ritkán ismeri el a csapásokat.

Mint megírtuk, hétfőn Izraeli légicsapás érte a gázai övezeti al-Aksza kórházat helyi idő szerint vasárnap. Négyen meghaltak, 17-en pedig megsebesültek az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) értesülése szerint.

Hálid ed-Dakrán, a Deir el-Balah városban lévő kórház szóvivője azt mondta, a sebesültek között több újságíró is van. Az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte, hogy az Iszlám Dzsihád egyik irányítóközpontját támadták, amelyet az iszlamista terrorszervezet a létesítményben alakított ki.

(Borítókép:  Füst száll fel, miután az iráni nagykövetség közelében lévő épületet Damaszkuszban, Szíriában 2024. április 1-jén. Fotó: Firas Makdesi / Reuters)