Óriási potya, peches öngól, világbajnoki bomba – visszaállt az élre a Liverpool

3 hét ezelőtt 22

mac allister

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 31. fordulójában csütörtök este a Szoboszlai Dominikkal a kezdőjében felálló Liverpool hazai pályán 3–1-re legyőzte a Sheffield Unitedet. A magyar válogatott csapatkapitánya 73 percet kapott a meccsen, amelyen volt óriási potya, peches öngól, világbajnoki bomba és egy szép csúsztatás is.

A forduló előtti listavezető, és második legtöbb gólt szerző nagycsapat az utolsó helyen álló, leggyengébb védelemmel bíró újonc ellen a világ egyik legikonikusabb futballpályáján: ha van országos egyes, akkor ez az!

No, ehhez képest Caoimhín Kelleher hatalmas védésére volt szüksége a Liverpoolnak ahhoz, hogy James McAtee révén ne szerezzen villámgyorsan vezetést a vendégcsapat, sőt, a szöglet után a hétvégén a Fulham ellen két gólig és egy gólpasszig jutó Ben Brereton is bevehette volna a hazai kaput.

Ezt követően azért már azt kaptuk, amit vártunk, a Mersey-parti csapat Mohamed Szalah emelésével tornáztatta meg először Ivo Grbicet, majd Szoboszlai Dominik szöglete után nem tudott felszabadítani a vendégvédelem – Darwin Núnez kevéssel bal felsőt elkerülő fejesével záródott az akció.

Az első negyedóra nyolcvan százalékos labdabirtoklási aránya egy újabb Szalah-lövéssel váltott veszélyessé, aztán egy ártalmatlan szituációból a vezetés is összejött már:

Núnez támadta le Grbicet, aki telibe lőtte az uruguayi csatárt, róla pedig a kapuba pattant a labda. Óriási potya (1–0)!

Ahhoz képest, hogy egy időben úgy festett, hogy el van átkozva, és minden rosszul jön ki a befejezéseknél (volt meccse, amikor négyszer találta el a kapufát!), egészen belelendült a Benficától érkező futballista, az idénybeli 44. tétmeccsén a 18. gólját szerezte meg, és van még 14 gólpassza is.

A páros nem sokkal később ismét összecsapott, a hazai csatár lapos lövésére leért a horvát kapus, majd Joe Gomez került közel hozzá, hogy 240. felnőtt tétmérkőzésén megszerezze első gólját – de kicsivel mellé tüzelt.

Bő fél óra játék után még egy óriási erejű, de ugyancsak mellé szálló Alexis Mac Allister-próbálkozást jegyezhettünk fel, a játékrész hajrájában pedig a két csapat előző meccsén eredményes Szoboszlai Dominik bombáját szedte ki a bal felsőből a vendégek kapusa.

Hogy keretes legyen a szerkezet, arról a hosszabbítás negyedik percében Kelleher gondoskodott, aki Jayden Bogle lapos lövését is hárította. 

A fordulást követően ismét a „vörösök” léptek fel kezdeményezőbben, Núnez és Szalah lövését is hatástalanította Grbic, „cserében” Gustavo Hamer tizenhatos bal sarkáról elvégzett szabadrúgásánál Kelleher is védett egyet.

Hiába a brutális labdabiztoskási fölény (81:19%), egyórányi játékhoz érve egyenlített a Sheffield United, méghozzá legalább akkora védelmi hibákat követően, ahogyan a házigazda is betalált:

Virgil van Dijk kétszer is megakadályozta a lest, Hamer fejese pedig Conor Bradley lábáról pattant Kelleher lábai között a kapuba (1–1)!

Peches öngóllal egyenlített a Sheffield United

Peches öngóllal egyenlített a Sheffield United

Kettős cserével igyekezett felfrissíteni csapatát Jürgen Klopp, Szalah helyére Harvey Elliott, Gravenberch helyére pedig Andrew Robertson érkezett, aki át is vette Szoboszlaitól a szöglet elvégzését a bal oldalról. A jobbon maradt a magyar válogatott csapatkapitánya, és Van Dijk kis híján visszavette a vezetést fejesével. 

A Liverpool a 73. percben újabb kettős cserét hajtott végre, ekkor már Szoboszlait (és Joe Gomezt) is levitte Klopp, a helyükre Cody Gakpo és Curtis Jones érkezett.

Maradt támadásban a házigazda, és bár Andrew Robertson lökete még a léc mellett hagyta el a játékteret, az utolsó negyedóra kezdetén a világbajnok Alexis Mac Allister óriási gólt lőtt a 16-os előteréből a bal felsőbe (2–1).

Az argentin középppályás a 85. percben szabadrúgásból közel volt az újabb hatalmas találathoz, a léc azonban ekkor kisegítette a vendégeket.

A 90. percben eldőlt a három pont sorsa, a rendkívül aktívan beszálló Gakpo fejesével a Liverpool 3–1-re nyert – sikerével pedig visszavette a vezetést a tabellán.

Premier League, 31. forduló

Liverpool–Sheffield United 3–1 (Núnez 17., Mac Allister 76., Gakpo 90., ill. Bradley 60. – öngól)

21.15: Chelsea–Manchester United 2–2 (Gallagher 4., Palmer 19. – 11-esből, ill. Garnacho 34., B. Fernandes 39.) – még tart

Az élmezőny állása: 1. Liverpool 70 pont/30 meccs (70–28), 2. Arsenal 68/30 (72–24), 3. Manchester City 67/30 (67–29), 4. Aston Villa 59 (63–46), 5. Tottenham 57/30 (62–44), 6. Manchester United 48/29 (40–40), ...12. Chelsea 40/28 (49–47)

(Borítókép: Andrew Powell/Liverpool FC via Getty Images)

Index könyvek

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM