Óriási reptérüzletet kötöttek, itt vannak a részletek

5 hónap ezelőtt 9

Portfolio 2023. november 29. 10:08

A londoni Heathrow 25 százalékos részesedését a francia Ardian tőkealap és a szaúdi állami alap veszi meg, akik 15 és 10 százalékos arányban szereznek részesedést Európa egyik legforgalmasabb repülőterének üzemeltetőjében, az FGP Topco cégben. A tranzakció értéke 3 milliárd dollár.

A Ferrovial még 2006-ban vásárolta fel a több brit repülőteret üzemeltető BAA-t. A spanyol vállalat megtartja 50 százalékos részesedését az aberdeeni, a glasgow-i és a southamptoni repülőterekben, az Egyesült Királyságon kívül pedig a törökországi Dalman légikikötőben, és News York-JFK egyik termináljában is rendelkezik érdekeltséggel.

A Heathrow új tulajdonosai közül az Ardian számára nem teljesen ismeretlen a szektor, ugyanis korábban a londoni Lutonban és hat olasz repülőtérben szerzett részesedést.

A 2022-es utasforgalmi adatok alapján a Heathrow a második legforgalmasabb európai repülőtér az isztambuli reptér után, tavaly több mint 61 millió utas fordult meg a légikikötőben.

Mozgolódik a szektor, eközben itthon a budapesti repülőtér visszavásárlása is folyamatban van, amiről folyamatosan szivárognak a hírek. A várakozások szerint még idén lezárulhat a tranzakció és a magyar állam többségi tulajdonába kerülhet a Liszt Ferenc repülőtér.

Címlapkép forrása: Shutterstock