Óriási roham jöhet az otthonfelújítási támogatásért, kikerült egy rendkívül fontos előírás

1 hét ezelőtt 11

Enyhült a hamarosan startoló otthonfelújítási program feltételrendszere, ugyanis kikerült egy fontos kitétel az előírásokból. Már nem szükséges, hogy a gáz be legyen kötve az ingatlanba. Így még többen pályázhatnak majd az egyébként is szűkös keretösszegre.

Az eddig vártnál is nagyobb roham jöhet a nyáron startoló otthonfelújítási program támogatásaiért. Mint arról az Index korábban beszámolt: a kormány által életre hívott, 108 milliárd forintos keretösszeggel rendelkező program a lakossági épületenergetikai korszerűsítést támogatja, kamatmentes hitellel és vissza nem térítendő támogatással is.

A cél egyértelműen az ingatlanok energetikai korszerűsítése, az 1990 előtt épült házak fűtési és szigetelési beruházásaira lehet fordítani az elnyert összeget. Eddig azonban kitétel volt, hogy csak azon ingatlanokkal lehet pályázni, amelyekbe be volt kötve a vezetékes gáz.

A Bankmonitor szerdai közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a feltétel már nem szerepel a kiírásban, ezáltal megduplázódhat az otthonfelújításra jogosult ingatlanok száma. 

„Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy sietnie kell azoknak, akik kihasználnák a lehetőséget, mert a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret még gyorsabban kimerülhet” – írják a közleményben, hiszen a keretösszeg mindössze 20 ezer ingatlan felújítására elég, a becslések szerint pedig nagyságrendileg mintegy 2,2 millió családi ház lehet érintett. Ezeknek a fele gázfűtéses.

Mit lehet eddig tudni az otthonfelújítási támogatásról?

  • A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet. Ez két részből áll: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes kölcsönből. A vissza nem térítendő támogatás a gyakorlatban a kölcsön összegét fogja csökkenteni.
  • A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év lehet.
  • A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5–3,5 millió forint között alakulhat. A pontos összeg az igénylő jövedelmétől és az adott járásban mért átlagkeresettől függ. Az eddigi információk alapján járásonként eltérő lehet a maximális összeg: a szegényebb régiókban nagyobb támogatás érhető el. Az új hírek alapján azonban az egyének jövedelme is számíthat, ám a pontos részletekre még várnunk kell.
  • Kizárólag 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére fordítható az összeg.
  • Az épület energiafelhasználásának legalább 30 százalékkal kell csökkennie a munkálatoknak köszönhetően. (Ezt energetikai tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani.)
  • A támogatott munkálatok köre: nyílászáró csere, szigetelés, melegvízrendszer korszerűsítése, fűtési rendszer korszerűsítése.