Őrizetbe vették Portik Tamás fiát, amiért kávét öntött a bíró arcába

3 hónap ezelőtt 8

A Fővárosi Törvényszék előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt – amelyben Portik Tamás volt olajvállalkozót is gyanúsítják – büntetőeljárást folytat, amely ügyben a bíróság 2024. január 30-án 8 óra 30 percre tárgyalást tűzött ki. Az eljáró bíró korábban jelezte, hogy ezen a napon védői perbeszédek várhatók.

A rendelkezésre álló adatok szerint a vádlott fia elhatározta, hogy akadályozni fogja a tárgyalás megtartását, illetőleg olyan magatartást fog tanúsítani, amelytől esetlegesen az eljáró bíró kizárása várható – olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) közleményében.

A férfi már korábban próbált a bíróval személyes kontaktust keresni, azonban a bíróság ettől jogszerűen elzárkózott és közölték vele, hogy nincs arra lehetőség, hogy a bíró tárgyaláson kívül beszéljen vele.

A vádlott fia ennek ellenére a tárgyalóterem előtt várt a bíróra, majd amikor észrevette a tárgyalásra érkező, talárt viselő bírót, elé lépett és számon kérte.

Az eljáró bíró nem kívánt vele beszélni, mivel a férfi azonban tovább folytatta a bíró szidalmazását, a hivatalos személy közölte vele, hogy ki fogja vezettetni a biztonsági őrökkel, majd kikerülve őt, megpróbált bemenni a tárgyalóterembe. Ezt megakadályozandó

a férfi egy gyors mozdulattal a kezében lévő kávéspohár teljes tartalmát a bíró arcába öntötte, amelynek következtében szemébe, arcába és ruházatára nagyobb mennyiségű hideg kávé került.

Az ellene alkalmazott erőszakos magatartás miatt a bíró kénytelen volt megállni, a kávét a szeméből és arcából kitörölni. A bűncselekményt látva egy közelben tartózkodó újságíró a bíró és az elkövető közé állt, így a férfinak nem volt lehetősége cselekményét folytatni. Az elkövető magatartásának következtében a tárgyalás megkezdése jelentős késedelmet szenvedett, de a bíróság a tárgyalást a történtek ellenére megtartotta – teszik hozzá.

A Központi Nyomozó Főügyészség amint hivatalosan tudomást szerzett a történtekről, haladéktalanul elrendelte a nyomozást, és intézkedett az elsődleges eljárási cselekmények elvégzésére. Az eddigi nyomozásban sor került a szemle megtartására, több tanú kihallgatására, majd a nyomozó főügyészség elrendelte a férfi őrizetét, a bűncselekmény megalapozott gyanúját pedig még a mai napon közli az elkövetővel.