Orosz és kínai vendégmunkásoknak adna kedvezményeket a magyar kormány

1 hét ezelőtt 13

[sz]H. M. – Fotó: MTI/Máthé Zoltán[sz]

Az Orbán-kormány a Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasút kivitelezési munkáit végző cégeknél egyszerűsítené harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását – írta meg a Népszava.

A két projekt esetében az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező munkaválók egyszerűsített eljárásban kaphatnának munkavállalási célú tartózkodási engedélyt, amely a kiadástól öt éven keresztül érvényes.

A javaslat szerint a két beruházáson dolgozó cégek alkalmazottai családjuk számára is kérhetnének tartózkodási engedélyt.

Bár a törvényjavaslat nem nevesíti, hogy mely EU-n kívüli országokból érkezhetnek munkavállalók, a paksi bővítés esetében túlnyomórészt orosz állampolgárokról, míg a Budapest-Belgrád vasútnál szinte kizárólag kínai állampolgárok beléptetésről lehet szó.

Az rtl.hu cikke emlékeztet rá, hogy januárban a kormány még azt mondta, 65 ezer főben húzták meg az országban dolgozható vendégmunkások számát. Azonban a múlt héten kiderült, ennek kétszerese van már Magyarországon, de a kormány szerint ez rendben van.

[kapcsolodo]durvan-felporgott-a-vendegmunkasok-erkezese-magyarorszagra/[kapcsolodo]