Orosz nagykövet: Moszkva és Helsinki kapcsolata már nem tér vissza a korábbi formátumhoz

3 hét ezelőtt 14

Moszkva és Helsinki soha nem térhet vissza az együttműködés korábbi formájához, amikor Finnország az agresszív katonai NATO-szövetség tagja – mondta Pavel Kuznyecov finnországi orosz nagykövet a TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában.

“Előbb-utóbb helyreáll a két szomszéd közötti kapcsolat. Ez azonban nem fog olyan gyorsan megtörténni, mint ahogyan azt mi szeretnénk” – mondta a diplomata. “Itt minden nem annyira Helsinkitől fog függeni, amely nagyrészt elvesztette függetlenségét a külpolitikai döntések meghozatalában, hanem inkább attól az általános politikai irányvonaltól, amelyet Washington és Brüsszel Oroszországgal szemben követ” – tette hozzá.

“Mindenesetre most, hogy Finnország csatlakozott az agresszív katonai blokkhoz [a NATO-hoz], nem lesz visszatérés az együttműködés korábbi formájához” – jegyezte meg a diplomata.

Kuznyecov vezető finn politikusokat hibáztatott az Oroszországgal való együttműködés szinte teljes leépítéséért. “A munkakapcsolatokat csak a két ország külügyminisztériumán és nagykövetségén keresztül tartják fenn. Emellett bizonyos ügynökségek, főként a biztonsági szolgálatok között van kommunikáció, amely a gyakorlati kérdések megoldását célozza” – zárta.

Kuznyecov hozzátette, hogy a finn hatóságok nyilvánvalóan csatlakoztak az Oroszország elleni háború nyugati pártjához.

“Ami az Ukrajna körüli helyzetet illeti, Finnország itt egyértelműen csatlakozott az Oroszország elleni háború pártjához, amíg nem győznek” – mondta a diplomata.

Kuznyecov a finn vezetés hivatalos nyilatkozataira, valamint “a Kijevnek nyújtott katonai segély összegére” mutatott rá álláspontja alátámasztására. Emellett Finnország “egy főre vetítve az ukrán rezsim tíz legnagyobb szponzora között van” – mondta.

Az orosz nagykövet azt is megjegyezte, hogy Oroszország minden bizonnyal megtorlást hajtana végre, ha a NATO atomfegyvereit finn földre telepítik.

“Természetesen nem tehetünk mást, mint hogy reagálunk a finn kormány esetleges döntéseire ezen a téren. Konkrét lépéseket fogunk kidolgozni attól függően, hogy ezek a lépések milyen valós fenyegetést jelentenek biztonságunkra nézve” – mondta az orosz diplomata a NATO atomfegyverek esetleges finn földre telepítésével kapcsolatban. “A finnek nem tehetnek mást, mint hogy belátják, hogy egy ilyen jelentős provokáció nem marad orosz válasz nélkül” – állította.

“Ugyanakkor elvárjuk, hogy a józan ész győzedelmeskedjen” – tette hozzá.