Oroszország amerikai magáncégek műholdfelvételeit használhatja az Ukrajna elleni támadásaihoz

1 hónap ezelőtt 8

Oroszország álalában azután támad meg rakétákkal Ukrajnában egy-egy objektumot, hogy azokról műholdfelvételek készülnek, írja a Meduza az Atlantic cikke alapján. A cikk szerint „az, hogy a felvételeket támadások követték, túl sokszor fordult elő ahhoz, hogy véletlenszerűnek lehessen nevezni”.

Arra jutottak, hogy „több száz” olyan eset történt, amikor a támadások előtt műholdképeket kértek, például 2022 tavaszán, a Lviv és a Mirgorod melletti repülőtér elleni támadások előtt, és Kijev 2024. januári bombázása előtt is.

Ukrajna védelmi miniszter helyettese, Jekatyerina Csernorenko azt mondta, azt gyanítják, hogy Oroszország egy harmadik félen, pontosabban cégeken keresztül vásárol műholdképeket a támadásaihoz.

Egy az Atlanticnak nyilatkozó ukrán forrás azt mondta, a műholdképeket készítő magáncégeknek még a felvételek elkészítése előtt közölnie kellene az ukrán hadsereggel, hogy milyen megrendeléseket kaptak. Ahogy szerinte azt is vizsgálni kellene, hogy kik vásárolnak ilyen képeket, a vizsgálatba pedig be kellene vonni „esetleg a titkosszolgálatokat is”.