Oroszország ellenséges akcióba kezdett Amerikával szemben

1 hét ezelőtt 16

A Microsoft szerdai közleménye szerint beindultak a közelgő amerikai elnökválasztás befolyásolását célzó orosz online kampányok. A vállalat azt is megemlítette, hogy ezúttal lassabb ütemben osztják meg tartalmaikat az orosz felhasználók, mint a korábbi választásokon.

Az Oroszországhoz köthető fiókok megosztó tartalmakat terjesztenek az amerikai népesség körében, többek között az Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban nyújtott amerikai támogatást kritizálva – idézi a Microsoft kutatóinak jelentését a Reuters.

A Kreml a múlt hónapban azt ígérte, hogy nem fog beavatkozni a novemberi amerikai választásokba. Elutasította azokat az amerikai vádakat is, amelyek szerint a 2016-os és a 2020-as amerikai elnökválasztás befolyásolására irányuló kampányokat szerveztek.

Bár a Microsoft által megfigyelt orosz tevékenység most még nem olyan intenzív, mint a korábbi választások alatt volt,

a kutatók szerint a következő hónapokban fokozódhat.

„Az Ukrajnával kapcsolatos tartalmak megosztása a hagyományos és a közösségi médián keresztül egyaránt felgyorsult az elmúlt két hónapban. Az általunk nyomon követett legalább 70, Oroszországhoz kötődő aktivitás-készletből származó rejtett és nyílt kampányt észleltünk” – közölte a Microsoft.

Az orosz „álhír-kampányok” közül a legtermékenyebb az orosz elnöki adminisztrációhoz kapcsolódik – tette hozzá a vállalat. A posztok jellemzően videókat tartalmaznak, melyek egy megbízhatónak tűnő riporter bejelentkezésével kezdődnek. Ezt a tartalmat aztán olyan weboldalak hálózata dolgozza fel, mint a DC Weekly, a Miami Chronical és a The Intel Drop.

„Végül, miután a narratíva napokon vagy heteken keresztül kering az interneten, az amerikai közönség újra és újra megosztja a dezinformációt, nem is tudva annak eredeti forrásáról” – mondta a Microsoft.

A cég által számon tartott legnagyobb orosz hekker-csoport, a Star Blizzard-nak vagy Cold River-nek nevezett szervezet „amerikai politikai személyiségekre és politikai körökre összpontosító tevékenysége” a Kreml érdekeit szolgálja ki a Microsoft szerint.

Összetűzés a hekkerekkel

A Microsoft többek között azért is foglalkozhat behatóan az orosz hekkerek munkásságával, mert – mint írtunk róla – január 12-én az egyik ilyen csoport behatolt a Microsoft vállalati rendszereibe, és ellopott néhány e-mailt és dokumentumot a munkatársak fiókjaiból. Az amerikai techcég szerint az orosz állam támogathatta a kémkedő hekkereket.

Az orosz csoport képes volt hozzáférni a Microsoft vállalati e-mail-fiókjainak „kis százalékához”, beleértve a felső vezetői csapat tagjait, valamint a kiberbiztonsági, jogi és egyéb területeken dolgozókat

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM