Oroszország elutasította a Svájc által tervezett békekonferenciát

1 hónap ezelőtt 9

Moszkvának nem áll szándékában részt venni az ukrajnai konfliktusról szóló, Svájc által tervezett békekonferencián, még akkor sem, ha hivatalosan meghívást kap – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

A hivatalos válasz a közelmúltban megjelent médiajelentéseket követi, amelyek szerint Kína és Svájc szorgalmazza, hogy Oroszországot is meghívják a tárgyalásokra. Múlt hónapban Svájc bejelentette, hogy “nyárig” tervezi a békekonferencia megszervezését. Konkrét időpontot egyelőre nem neveztek meg. A résztvevők listáját sem hozták nyilvánosságra. Ukrajna azonban jelezte, hogy Oroszországot csak akkor lehet meghívni, ha előzetesen beleegyezik egy sor előfeltételbe.

“Ez a fórum az ultimátumot jelentő “Zelenszkij-békeformula” népszerűsítésének lesz szentelve, bár svájci szervezői úgy tesznek, mintha közös nevezőt keresnének a különböző országok békekezdeményezéseiben” – mondta Zaharova a minisztérium honlapján szerdán közzétett sajtóközlemény szerint.

Kifejtette, hogy Zelenszkij terve számos irreális feltételt tartalmaz, többek között az orosz csapatok visszavonását Ukrajna 1991-es határaira, Moszkva felelősségre vonását és jóvátétel fizetését, valamint az élelmiszerekkel, a nukleáris biztonsággal, az energiával, az ökológiával és a humanitárius problémákkal kapcsolatos rendelkezéseket. Kijev alapvető követelései változatlanok maradnak, miközben a jogos orosz érdekeket figyelmen kívül hagyják – mondta Zaharova.

“A közelgő konferencia tehát a koppenhágai formátumú találkozók folytatása, amelyek kezdetben lejáratták magukat, most pedig zsákutcába jutottak”.

Moszkva meggyőződése, hogy “Svájc aligha szolgálhat platformként a különböző békefenntartó erőfeszítések számára, mivel ez semleges státuszt feltételez, amelyet Bern elvesztett” – állította a szóvivő.

“Mindez értelmetlenné teszi Oroszország részvételét az említett “békekonferencián”, hiszen mindegy, hogy az egy, két vagy öt szakaszban kerül megrendezésre – a Kijev és urai által szorgalmazott ultimátum lényege ettől nem változik” – zárta Zaharova.

Ukrajna nyugati támogatói ragaszkodnak ahhoz, hogy a békés rendezés csak Kijev feltételei szerint valósulhat meg, és fogadkoztak, hogy folytatják a fegyverszállításokat “addig, amíg szükséges”. Oroszország eközben hangsúlyozta, hogy semmilyen külföldi segítség nem fogja megváltoztatni a konfliktus menetét.

Moszkva és Kijev között 2022 tavaszán béketárgyalásokat folytattak, de azok megszakadtak, mivel mindkét fél irreális követelésekkel vádolta egymást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök később azt mondta, hogy az ukrán küldöttség a márciusi isztambuli tárgyalásokon eredetileg egyetértett Oroszország néhány feltételével, de aztán hirtelen visszalépett az alkutól.

A Kreml többször hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitott az érdemi tárgyalásokra, és az ukrán hatóságokat okolta a diplomáciai áttörés elmaradásáért.