Oroszország kivonja békefenntartóit a Hegyi-Karabahból

2 hét ezelőtt 15

Oroszország kivonja békefenntartóit az Azerbajdzsánhoz került Hegyi-Karabahból – erősítette meg szerdán a Kreml.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő elmondta, hogy az azerbajdzsáni médiában megjelent, a lépésről szóló jelentések helytállóak.

A korábban önigazgatású Hegyi-Karabah Köztársaság a Szovjetunió összeomlása idején szembeszállt Baku fennhatóságával, amikor a túlnyomórészt örmény etnikumú lakosság függetlenséget akart. A régió állandó konfliktusforrás maradt Azerbajdzsán és Örményország között, amely hallgatólagosan támogatta a kormány ambícióit.

A következő évtizedben véres fegyveres konfliktusok sorozata zajlott Hegyi-Karabah miatt. Az utolsó ilyen konfliktusra tavaly került sor, amelynek eredményeképpen Baku ismét megerősítette szuverenitását a terület felett. A lakosság tömeges elvándorlása követte azt, amit Azerbajdzsán terrorellenes műveletnek nevezett.

A 2020 végén történt nagyobb összecsapás óta orosz békefenntartók állomásoznak Hegyi-Karabahban. Az volt a megbízatásuk, hogy figyeljék a helyzetet és jelentsenek a tűzszünet megsértéséről. Több orosz katonát megöltek 2023-ban, amikor a misszió a civilek védelmén és evakuálásán dolgozott a kiújult ellenségeskedések közepette.