Oroszország legalább fél évre betiltja a benzinexportot

2 hónap ezelőtt 13

Az orosz kormány azt tervezi, hogy március 1-jétől hat hónapra betiltja a benzinexportot – erősítette meg újságíróknak Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes képviselője.

Igenlő választ adott a média képviselőinek kérdésére, hogy Mihail Misusztyin miniszterelnök valóban jóváhagyta-e ezt a tilalmat és a gázolaj tőzsdei értékesítésének 16 százalékra való növelését.

Misusztyin döntéséről az RBK napilap írt ma. Információi szerint a tilalmat Novak javasolta. A miniszterelnöknek írt levelében hangsúlyozta, hogy hamarosan eljön az üzemanyag iránti megnövekedett kereslet szezonja, és az őrület elkerülése érdekében olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek “hozzájárulnak a kőolajtermékek hazai piacán az árak stabilizálásához”. Ugyanakkor az ideiglenes kiviteli tilalom nem érinti az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamait és Mongólia, Üzbegisztán, Abházia és Dél-Oszétia számára megállapított szállítási mennyiségeket – jegyezte meg az RBK.

Az üzemanyagok tőzsdei árai Oroszországban tavaly több hónapon át rekordszintűek voltak. A kiskereskedelemben is jelentősen felgyorsult a növekedés. Ennek fényében a kormány szeptember 21-től betiltotta az olajtermékek exportját. A benzinre vonatkozó embargót november 17-én, a nyári gázolajra vonatkozót november 22-én oldották fel, a téli gázolajra vonatkozó embargót pedig nem törölték el.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.