Őrült tempó: rekordot döntött a SPAR Magyarország

1 hét ezelőtt 11

Magyarországon működő gazdasági társaság rég érezhette magát ilyen intenzíven egy politikai csatatér kellős közepén, mint az elmúlt hat hétben a SPAR Magyarország Kft. Emlékezhetünk, a bomba március 11-én a Financial Times cikkével robbant, amikor a mértékadó gazdasági lap beszámolt róla, hogy a hazai kiskereskedelmi piacon 641 üzlettel jelenlévő áruházlánc anyacége az Európai Unióhoz fordult a 2022-ben bevezetett magyarországi extraprofitadó miatt, felróva annak diszkriminatív jellegét, uniós jogszabályokba ütköző kiszabását.

Sőt, a teher 100 milliárd forint árbevétel felett idén 4,1 százalékról 4,5-re nőtt, ez ráadásul a 2023. május 31-i Magyar Közlönyből derült ki, épp az éves beszámolók közzétételének határidejekor.

Márpedig ezek alapján az érintett láncok jelentős részénél nemhogy extraprofit, profit sem keletkezett a 2022-es üzleti évben, a magas infláció következtében az árbevétel ugyan majd mindenütt megugrott, a nyereséges működés viszont számos helyen veszteségbe fordult át. Ez egyúttal igazolta azt a szakmai álláspontot, amely szerint az extraprofit nem a kereskedői, hanem főként a gyártói oldalon jelent meg az élelmiszeriparban.

Azóta megy az üzengetés a magyar kormány és a SPAR között, de nem árt hangsúlyozni, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) nem a bicskei bázis áll szemben – ennek a mozinak jobbára a hazai központ is csak a nézője –, hanem a nemzetközi tulajdonosi háttér. Fontos tudni, hogy bár a SPAR-t 1932-ben Hollandiában alapították, s a központja ma is Amszterdamban van, a hazai leányvállalat a salzburgi főhadiszállású SPAR Österriech alá tartozik. Ez utóbbi vezérigazgatója a Die Pressének adott interjúban azt állította, a magyar kormány javaslata a különadó csökkentésének fejében az állami részesedés szerzése volt. Az NGM szerint alaptalan a nyomásgyakorlás, ugyanakkor a VSquare megszellőztette, hogy a vevői oldalon maga Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa tűnt fel, Orbán Viktor veje ezt azonban cáfolta a Világgazdaságnak.

Ettől függetlenül ne feledjük, továbbra is deklarált kormányzati cél a stratégiai ágazatokban a hazai tulajdoni részarány megemelése, és ahogy például ez a folyamat a bankszektorban vagy a távközlésben végbement, úgy a kiskereskedelemben azzal együtt is várat még magára, hogy a Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó Indotek Group beszállt az Auchanba.

Ezermilliárd forint felett a SPAR

Korai még eredményt hirdetni a magyar kormány és a kiskereskedelmi lánc bokszmeccsén, sőt egyelőre azt sem tudni, hányadik menetben jár a küzdelem, a 2024 márciusa óta zajló események mellett viszont úgy sem lehet szó nélkül elmenni, hogy hagyományos üzleti évet író vállalatként a SPAR Magyarország Kft. szerdán a 2023. január–decemberi teljesítményéről adott számot a Pesti Vigadóban tartott sajtótájékoztatón.

  • Kiderült, hogy a társaság tavaly 1023,2 milliárd forint forgalmat ért el, ami 15,79 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
  • A cég csaknem 10 milliárd forintból öt új üzletet nyitott, négyet pedig modernizált.
  • Emellett folytatódott a perbáli húsüzem korszerűsítése, és fontos kezdeményezések indultak a fenntarthatóság érdekében.
  • Elhangzott az is, hogy a SPAR az 1991-es piacra lépése óta a 2023-as év végéig összesen 539 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Magyarországon.

Adózott eredményéről egyelőre nem adott hírt a vállalat, arról az előírásoknak megfelelően legkésőbb május végéig számol be, ám az iparági trendek azt mutatják, hogy az utóbbi időszak a hiper- és szupermarket-szegmensben érdekelt piaci szereplőkkel szemben jóval több sikert tartogatott a diszkont áruházláncoknak.

Heiszler Gabriella az Indexnek: Több megkeresés is érkezett

A bevezetőben már részletesen taglalt SPAR-gate ok-okozati összefüggéseinek feltárása azonban mit sem ér az érintettek megkérdezése nélkül, így Heiszler Gabriella ügyvezető igazgatóhoz fordultunk. Mindenekelőtt arra voltunk kíváncsiak, hogy az utóbbi időszak fejleményei, a konfliktus a magyar kormánnyal milyen hatással van a vállalat hazai működésére. 

Az elmúlt hetekben a fő feladatom a külső és a belső nyugalom megteremtése volt. Belül ez azt jelentette, hogy a munkavállalóink felé a tulajdonos is kommunikált egy levél keretein belül, illetve ahogy én, úgy minden vezető kollégám személyesen is beszélt a dolgozóinkkal annak érdekében, hogy nyugalomban ki tudjuk szolgálni a vásárlóinkat. A külső kommunikáció arról szólt, hogy a SPAR mind beszállítóinak, mind franchise-partnereinek, mind az ingatlan- és bérbeadó partnereinek kiemelten fontos és megbízható üzletfele. Ez azt jelenti, hogy az összes, folyamatban lévő projektünket visszük tovább és az elmúlt hetekben megnyílt lehetőségekkel is intenzíven foglalkozunk. A stabilitás az életünkben működésünk kezdete óta jelen van és ez így lesz a továbbiakban is.

 – mondta az Indexnek Heiszler Gabriella. Arra a kérdésünkre pedig, hogy volt-e, van-e az asztalon befektetői ajánlat a SPAR Magyarország Kft. megvételére vonatkozóan, így felelt:

Jelen pillanatban 9 jelentős szereplője van az élelmiszer-kereskedelemnek Magyarországon, és a konszolidáció ebben a szektorban is évek óta tetten érhető. Több mint 18 éve dolgozom a SPAR-nál, azóta több hazai és külföldi megkeresés is érkezett, ám ezekről mindig a tulajdonos tárgyal és nem a helyi menedzsment.

A különadó kapcsán rögtönzött matekórára invitáltuk az ügyvezető igazgatót, hogy mégis mekkora tétel a gyakorlatban ez a pluszteher, ami most a vita homokterében áll, illetve befolyásolja-e a társaság további terveit, ha továbbra is hatályban marad az extraprofitadó.

2023-ban csaknem 30 milliárd forint különadót fizetett be a SPAR, egy ilyen hatalmas összeg természetesen befolyásolja a működésünket. Szigorú költségkontrollt ír elő számunkra, illetve sajnos az elmúlt öt évben először 2023-ban a beruházási volumenünk is jelentősen csökkent. Természetesen így is folytatjuk üzleteink felújítását és újak nyitását, ámde sokkal lassabb tempóban, mint az ideális lenne

– tette hozzá lapunk érdeklődésére Heiszler Gabriella.

Az ország egyik legnagyobb munkáltatója

Az eseményen ismertették, hogy a franchisehálózat üzleteivel együtt a cégcsoport 17 ezer munkatársnak biztosít megélhetést, ezzel az ország egyik legnagyobb munkaadója.

  • A 641 tagú üzlethálózatból 36 INTERSPAR hiper-, illetve 300 SPAR szupermarket,
  • továbbá a portfólió része 32 City SPAR, 42 SPAR partner bolt, valamint 83 SPAR Market,
  • de a töltőállomásos vonalon is aktív a vállalat 87 OMV–SPAR express, illetve 61 Orlen–DESPAR egységgel.

A vállalat franchise-hálózata huszonöt üzlettel bővült 2023-ban. Több mint 16 ezer termékből álló árukínálat, logisztikai és oktatási szolgáltatások, informatikai és szakmai segítség áll a SPAR-családhoz tartozó üzletek rendelkezésére, amelyek a csatlakozáskor nagyszabású felújításon és korszerűsítésen esnek át.

A 2012 óta működő franchise-hálózat 273 üzlettel rendelkezik, amelyek az elmúlt évben 134,5 milliárd forintos forgalmat értek el összesen.

Az évértékelőn kitértek arra is, hogy évről évre emelkedő forgalmat ér el a 2019-ben indult SPAR online shop, amely ma már az ország több mint 200 településén szállítja házhoz a megrendelt termékeket. Tavaly Győrben, Keszthelyen, Pápán, Debrecenben, Szolnokon, Pécsen és Zalaegerszegen indult el a házhozszállítás. Emellett további településeken alakítottak ki áruházi átvételi, drive-in pontokat. A környezetvédelem területén is előrelépett a több mint 14 ezer terméket kínáló szolgáltatás: a múlt év augusztusától a vevők eldönthetik, hogy papírtáskában vagy csomagolás nélkül szeretnék átvenni a rendelésüket.

Kulcsfontosságú a saját üzemek termelése

Felidézték, hogy a SPAR Magyarország bicskei Regnum húsüzeme húsz évvel ezelőtt azzal a céllal indult, hogy a vállalat megbízható forrásból származó, a legmodernebb technológiával feldolgozott, magas minőségű tőkehúsokat és húskészítményeket biztosítson üzlethálózata számára. A cégcsoport 2020-ban megvásárolt egy perbáli termelőüzemet, ahol átfogó fejlesztéseket hajtott végre.

A korábbi korszerűsítések folytatásaként 2023-ban mintegy 1,1 milliárd forintból megvalósult beruházás során új polcrendszerrel bővült a segédanyagraktár, átalakult a gépészet egy része, korszerűbb lett a világítás, valamint takarékos és környezetbarát, szén-dioxid-alapú hűtési rendszer épült ki. Az üzemfelújítás mellett kibővített tárgyalóval, felújított irodai mosdókkal, új dolgozói étkezővel és tálalókonyhával is gyarapodott a perbáli telephely. A Regnum két egységéből tavaly 1,2 millió kilogramm bontott marhahús, 25,6 millió kilogramm bontott sertéshús és 37,6 millió kilogramm saját márkás termék került a SPAR üzletekbe.

A bicskei üzem nettó forgalma 2023-ban 65,92 milliárd forint volt, míg a perbálié 11,41 milliárd.

Emellett a SPAR úgynevezett enjoy.convenience, tehát kényelmi termékeket előállító üzemét zöldmezős beruházás keretében mintegy 1,2 milliárd forintból építette fel a vállalat. A 2018-ban átadott, a legmagasabb élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelő, 1500 négyzetméteres üzem több mint 60 termékkel látja el a bolthálózatot. Minden évben számos újdonság hagyja el a gyártósorokat, a vásárlók körében nagy sikert aratott saláták mellett az indulás óta eltelt években hidegtálakkal és különféle készételekkel bővült a kínálat. Az üzemből 2023-ban 977,6 tonna legyártott saláta, krém és mintegy 3 millió szendvics került az SPAR egységeibe. 

(Borítókép: Róka László / MTI)