Osváth Zsolt a tüntetésükről: A kiállásunknak van ereje, hogy lesz-e értelme, azt majd péntek után meglátjuk

2 hónap ezelőtt 12


[sz]SZMO / Fotó: Zshow time/YouTube[sz]

Az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében hívnak mindenkit másfél órás közös demonstrációra a közéleti és társadalmi kérdésekkel foglalkozó digitális tartalomkészítők. A kedden bejelentett tüntetés megszervezésére az utóbbi napok eseményei sarkallták őket, ugyanis véleményük szerint „nagyon nincs rendben, hogy a magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll”.

[kapcsolodo]elegunk-van-kozos-tuntetes-szervez-azahriah-pottyondy-edina-es-osvath-zsolt-a-hosok-terere[kapcsolodo]

Péntek este hattól a partizános Gulyás Márton műsorvezetése mellett a Hősök terén felszólal majd Fancsikai Eszter és Tapasztó Orsi (mindketten Nemekarokbeleszólni), Pottyondy Edina, Osváth Zsolt (Zshow time) és Szabó Márton “Csoki” (Jólvanezígy), valamint bejelentkezik Baukó Attila, azaz Azahriah is.

Az „Odakint most szörnyek járnak” elnevezésű demonstrációt kedd reggel jelentették be, ám alig néhány óra alatt máris meghaladta a 10 ezret a rendezvény iránt érdeklődők száma. Osváth Zsoltot, az egyik szervezőt és felszólalót először arról kérdeztük, hogy pontosan mit szeretnének elérni a borítékolhatóan rengeteg embert megmozgató tüntetéssel.

– Ha már egyszer influenszereknek, vagyis magyarul véleményvezéreknek hívnak minket, akkor igyekszünk ebben a minőségünkben is felelősséget vállalni. Összeszámolva nem tudom, hogy hány százezer vagy millió ember követ minket, de

már pár óra alatt is tízezer ember jelzett vissza, ami azt jelenti, hogy a kiállásunknak van ereje. Hogy lesz-e értelme, azt majd péntek után meglátjuk. Az egyedüli és legfontosabb kitűzött célunk, hogy egy kicsit felrázzuk az embereket.

Lehet sokminden megosztó és sok dologról különböző a véleményünk, egyetlen ügyben azonban nem, és ez a gyermekek védelme. Ebben zéró tolerancia van, ez egy no-go zóna, amiben pártállástól, mindenféle identitástól függetlenül nem lehet más a véleményünk, és egy adott ponton a kormányt is arra kell sarkallni, hogy a gyermekvédelem ne óriásplakátokon és kampányígéretekben merüljön ki, hanem megfoghatóan, láthatóan és érezhetően segítsenek az arra rászorulóknak, az áldozatoknak.

Derítsünk fel olyan ügyeket, amik eddig nem kerültek napvilágra, amiket eltussoltak, vagy amikért államfői kegyelemet kaptak!

Mindenkitől azt kérjük, hogy ne legyen közönyös és ne fordítsa el a fejét, pláne ne akkor, ha a legvédtelenebbekről, vagyis a gyerekekről van szó. Minden másban megosztottak lehetünk, de ebben nem.

– Miért pont ez a téma lett az, ami mögé valamennyien felsorakoztatok?

– Mert ebben nem lehet vita. Míg mondjuk a tanártüntetésekre mondhatja azt valaki, hogy a pedagógusok amúgy is három hónap szabadságot kapnak, a melegházasságok ügyében azt, hogy ezt ő nem akarja, vagy a korrupció estében azt, hogy de a másik is lop, addig ebben az ügyben nincsen A- és B-opció.

Mindegy, hogy milyen zászlót lengetünk egy adott rendezvényen vagy hova húzzuk az ikszet, a nap végén abban meg kell egyeznünk: nem tartható az, ami most van, egyszerűen nem nevezhető gyermekvédelemnek.

Fel kell háborodnunk és nem térhetünk napirendre afelett, hogy kegyelemet kapnak pedofilokat segítő emberek. Azt gondoljuk, hogy nincsen tovább, ez a jéghegy csúcsa, és szeretnénk, ha kiesnének azok a bizonyos csontvázak a szekrényből, és valódi segítséget kapnának az áldozatok és a gyerekek.

– Ezek szerint a pénteki tüntetés kizárólag a gyermekvédelemről szól majd, és a hatalom szóba sem kerül?

– Megszólalóként ígérhetem, hogy nem fogom lemondásra kérni sem a miniszterelnököt, sem semmilyen kormányzati tagot. Az, hogy a színpad előtt sokezer ember milyen hangulatban lesz, mit fognak skandálni, kérni és követelni, vagy milyen céllal jönnek oda, ezt megszabni nem tudjuk.

Részünkről ez nem egy politikai vagy kormányváltó rendezvény.

Ettől függetlenül azt nem lehet tagadni, hogy a regnáló hatalom felelőssége a jelenlegi helyzet kialakulása, így a megoldás is rajtuk műlik.

– Több ellenzéki párt képviselője már megosztotta a közösségi médiában a pénteki tüntetést. Ennek ellenére sem vártok politikai szervezeteket a Hősök terére?

– Mindenkinek köszönjük, aki megosztja és egyetért. Semmilyen politikai párttól és civil szervezettől nem fogadtunk el semmilyen anyagi vagy másféle segítséget. Egyedül az én civil szervezetem vesz részt a rendezvény hangosításának finanszírozásában.

Tisztán és világosan szeretnénk aláhúzni, hogy ez nyolc elkeseredett tartalomgyártó kiállása.

Megkerestünk jobboldali, konzervatív közszereplőket is, de ők elzárkóztak ettől. Vagyis nem rajtunk múlt, hogy a nyolc ember közül mindenki hasonló ideológiát vall. Sokaknak elég volt, hogy lemondott a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter.

Mi viszont azt gondoljuk, hogy nem elég, mert ez egy rendszerszintű probléma, amin változtatni kell, legyen szó oktatásról, gyermekvédelemről, vagy bármiről, ami a gyerekekhez kapcsolódik.

Mindegy, hogy ki ül a miniszterelnöki székben, ha az illető a gyermekvédelem szempontjából elvégzi a feladatát.

– A pénteki demonstráció egyszeri alkalom lesz, vagy több tüntetést terveztek?

– Nézzük meg, hogy mit tudunk ebből kihozni. A legfontosabb most az, hogy mozgósítsuk és fölrázzuk az embereket, úgymond begyújtsuk az avart. Vannak terveink, de szeretnénk majd ezt pénteken élőben elmondani mindenkinek.

– Mi a véleményed a kegyelmi botrányról, és arról, ahogyan azóta Magyar Péter a nyilvánosság elé állt?

– Mindennek az alja, hogy a kegyelmi botrány megtörténhetett egy demokráciában, egy jogállamban. Magyar Péter nyilatkozatait abszolút aktuálpolitikai kérdésnek tartom, amit ennek a rendezvénynek a kapcsán nem kívánok kommentálni. Magánemberként van véleményem róla, és majd fogok is erről egy videóban beszélni.