OTP: mélypontra zuhant tavaly a lakásépítések száma

1 hónap ezelőtt 6

A két éve elindult fordulat 2023-ban leginkább korrekciót hozott, tavaly ugyanis a forgalom alakulásában és a tranzakciószámban is jelentős visszaesés volt Magyarországon – foglalta össze az elmúlt évek tendenciáit az ingatlanpiacon az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Valkó Dávid az InfoRádióban elmondta: bár hivatalos adatok még nem állnak rendelkezésre, az OTP elemzői a forgalom tekintetében nagyjából 25 százalékos csökkenést prognosztizálnak a 2023-as évre vonatkozóan. Számszerűen ez azt jelenti, hogy

körülbelül 105 ezer adásvétel történhetett tavaly.

Hozzátette: az árszint negyedévről negyedévre „hektikusan változott”. Ezzel kapcsolatban is még csak a tavalyi harmadik negyedévre vannak hivatalos adatok, amikor az éves összevetéshez képest nagyon minimális, másfél százalékos nominális áremelkedést jegyeztek fel. Ez azonban a magas infláció miatt reálárszinten 2022 harmadik negyedévéhez képest 12 százalékos visszaesést jelentett. Valkó Dávid megjegyezte: ez a negatív tendencia tavaly lassú ütemben negyedévről negyedévre érvényesült.

Mélypont a lakásépítéseknél

Az elemző kiemelte: a 2023-as év a lakásépítések szempontjából is mélypontot hozott, ezen a téren kilencszázalékos csökkenés volt, míg az építési engedélyek száma egy év alatt 39 százalékkal esett vissza.

„A 2000-es év óta nem láttunk ilyen nagyarányú visszaesést egyik évről a másikra”

– mondta Valkó Dávid.

A szakértők növekedést várnak a 2024-es évre. Ennek alapja, hogy a gazdasági körülmények kedvező irányba változnak, igaz a látványos élénkülés még várat magára.

„Növekedést várunk, de nem olyan mértékűt, mint amilyen a tavalyi csökkenés volt. Nem fogjuk behozni a tavalyi 25 százalékos visszaesést. Nagyjából 120 ezres forgalmat tartunk reálisnak – 10-15 százalékos növekedéssel” – jelezte Valkó Dávid.

Az OTP elemzői úgy látják, hogy az általános piaci fellendülés az ingatlanpiacon valószínűleg csak 2025-ben jöhet el.