Ötven év után új, szuper-antibiotikumot fedeztek fel

3 hónap ezelőtt 14

Olyan antibiotikumot fedeztek fel a kutatók, amely képes elpusztítani még a leggyakoribb gyógyszereknek ellenálló baktériumokat is. Ha a klinikai vizsgálatok alatt tolerálhatónak bizonyul a szer, egy nagyon súlyos betegséget is legyőzhet vele az orvostudomány.

Szuper-antibiotikumot fedeztek fel, amely még a szuperrezisztens, kórházi baktériumoknak is ellenáll – írja a Bild

A lap információi szerint a kutatók az antibiotikumok egy teljesen új osztályát fedezték fel, amelyek még a leggyakoribb gyógyszereknek ellenálló baktériumokat is képesek elpusztítani.

Ötven év óta ez az első új antibiotikum, amely ráadásul a laboratóriumi kísérletekben rendkívül hatásosnak bizonyult, és csaknem 45 ezer anyag szisztematikus szűrése vezetett el a felfedezéséhez. 

Az antibiotikum az úgynevezett mielóma multiplex (CRAB) több szervrendszert érintő betegség ellen is hatásos. A CRAB ritkán fertőz egészséges embereket, a gyenge immunrendszerű vagy súlyos betegségben szenvedő betegek számára azonban komoly kockázatot jelent.

Amennyiben a klinikai vizsgálatok alatt tolerálhatónak bizonyul, 50 év óta ez lenne az első új antibiotikum e problémás baktérium ellen. A WHO szerint ez egyike annak a tizenkét multirezisztens kórokozónak, amelyek ellen sürgősen új hatóanyagokra van szükség.

Az Ärzteblatt című német orvosi folyóirat szerint ugyanis az intenzív osztályokon a lélegeztetés és a fertőzések miatt gyakran fordul elő tüdőgyulladás, amelynek leküzdését megnehezíti a rezisztencia. A legtöbb hagyományos antibiotikum ugyanis hatástalan a CRAB ellen.

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM