Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

1 hét ezelőtt 12

Ehelyett az IMF azt tanácsolta Európának, hogy a hosszú távú növekedés fellendítése érdekében összpontosítson a belső kereskedelmi akadályok csökkentésére – mint ahogy azt belső piaci reformjában Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnöke is javasolta az Európai Bizottságnak. A Valutaalap jelentés becslése szerint az EU belső kereskedelmi akadályainak 10 százalékos csökkentése 7 százalékponttal növelné a régió hosszú távú növekedését.

Alfred Kammer, az IMF európai igazgatója a Financial Timesnak azt mondta, hogy a protekcionizmus globálisan káros lenne, és a támogatási verseny nem áll Európa érdekében. Hozzátette, hogy az EU-nak mint nagyon nyitott gazdaságnak nem szabad protekcionistává válnia.

Az IMF azt is megjegyezte, hogy az EU-n belüli kereskedelemtorzító támogatások az előző három évhez képest 2021-23-ban kétharmadával nőttek. Kammer kijelentette, hogy az egyik vállalat előnyben részesítése másokkal szemben a tőke rossz elosztásához vezet.

Az uniós vezetők a héten Brüsszelben tartott csúcstalálkozón megvitatták a beruházások és a növekedés fellendítésének módjait, de a javaslatok a kisebb országok többségének jelentős ellenállása miatt megfeneklettek. Eközben a brüsszeli tisztviselők azt fontolgatják, hogy vámokat vetnek ki a kínai elektromos járművek behozatalára, amelyek a kritikusok szerint állami támogatásban részesülnek, ami lehetővé teszi számukra, hogy árban alákínáljanak az európai versenytársaknak.

Kammer szerint az EU egységes piacának harmonizációja a kulcsa annak, hogy fellendüljön a régió egy főre jutó GDP-je, amely harmadával elmarad az USA-étól. Hozzátette, hogy a termelékenység a fő ok, és az Egyesült Államokban integrált egységes piac van, de ennek Európában még fejlődnie kell. Az IMF jelentése arra figyelmeztetett, hogy a strukturális nyomásokra, például a kereskedelem széttöredezettségére adott koordinálatlan politikai válaszok szétzilálhatják az EU egységes piacát.

Címlapkép forrása: Pramote Polyamate