Peking: továbbra is erősödnek a negatív tendenciák az USA-Kína kapcsolatokban

1 hét ezelőtt 10

A Washington és Peking közötti kapcsolatokat beárnyékoló negatív tendenciák továbbra is erősödnek, mert az Egyesült Államok folyamatosan szembeszáll Kína törvényes fejlődési jogaival – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel Pekingben tartott találkozóján.

“A két állam vezetőinek vezetése alatt a kínai-amerikai kapcsolatok stabilizálódtak. A párbeszéd, az együttműködés és a pozitív szempontok különböző területeken egyre nagyobb lendületet vesznek. <…> Másfelől azonban a kínai-amerikai kapcsolatokban a negatív tényezők továbbra is növekednek és halmozódnak” – mondta.

“Kína törvényes jogaival a fejlődéshez alaptalanul szembeszegülnek, miközben Kína alapvető érdekeit folyamatosan kétségbe vonják” – idézte szavait a kínai állami média.

Az Egyesült Államoknak nem szabad átlépnie a vörös vonalakat Kína szuverenitását és biztonságát illetően – tette hozzá a diplomata.

“Az Egyesült Államoknak nem szabadna beavatkoznia Kína belügyeibe, elnyomnia Kína fejlődését és átlépnie a vörös vonalakat Kína szuverenitása, biztonsága és fejlesztési érdekei terén” – jegyezte meg a kínai külügyminiszter.

Kína és az Egyesült Államok közötti együttműködés kölcsönösen előnyös, a konfliktus pedig kölcsönösen káros lesz – mondta Vang Ji.

“A világközösség arra vár, hogy Kína és az Egyesült Államok a globális problémák megoldását célzó nemzetközi együttműködés élére áll-e, ami mindkét fél számára előnyös helyzetet jelentene, vagy pedig kapcsolatuk konfrontációba, sőt konfliktusba torkollik, ami vesztes-vesztes helyzetet jelentene” – hangsúlyozta.