Pentagon: az Egyesült Államoknak további katonai személyzetet kell Ukrajnába küldenie

2 hét ezelőtt 19

Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy további katonai tanácsadókat küld a kijevi nagykövetségére – mondta Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője szombaton a Politico magazinnak.

A csapatok nem harci szerepkörben szolgálnának, elsősorban a logisztika támogatásában, az amerikai fegyverek szállításának ellenőrzésében és a fegyverek karbantartásában nyújtanának majd segítséget.

A hírre azután került sor, hogy az amerikai képviselőház szombaton elfogadta a 61 milliárd dolláros támogatási törvényt, a Pentagon szerint a csomagban “olyan dolgok is szerepelnek majd, mint a légvédelmi és tüzérségi képességek”.

Bár Ryder nem pontosította, hogy hány tanácsadót küldenek Kijevbe, “műveleti biztonsági és erővédelmi okokra” hivatkozva, az ügyet ismerő források a Politicónak azt mondták, hogy a számuk akár 60 is lehet.

A további tanácsadók a nagykövetségen működő védelmi együttműködési irodában dolgozhatnának – magyarázta Ryder.

Ukrajna a tavaly nyári sikertelen ellentámadás, valamint a közelmúltbeli veszteségek után, amelyeket a külföldi lőszerellátás csökkenése súlyosbít, a harctéren a kezdeményezés visszaszerzéséért küzd.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter nemrég elismerte, hogy “a harctéren a dolgok kezdenek egy kicsit Oroszország javára változni”, és a kijevi erők küzdenek “a vonal megtartásával”.

A Politico szerint a tanácsadók feladata az lenne, hogy az ukránoknak segítsenek az újonnan szállított felszereléssel, mivel a harcok várhatóan a nyár folyamán kiéleződnek.

Bár Joe Biden elnök megígérte, hogy nem küldenek amerikai csapatokat az oroszok elleni harcra, Moszkva figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államokat és más NATO-tagokat de facto résztvevőnek tekinti a konfliktusban. Oroszország bírálta Emmanuel Macron francia elnököt és más európai politikusokat is, akik kijelentették, hogy nem zárják ki, hogy a jövőben csapatokat vezényelnek Ukrajnába.

Oroszország fenntartja, hogy semmilyen külföldi segítség nem fogja megváltoztatni a konfliktus menetét vagy megmenteni Ukrajnát a vereségtől.