Perlik az Amazont, a vád szerint egy startupot sodortak a csőd szélére

5 hónap ezelőtt 9

Portfolio 2023. november 20. 18:00

A wyomingi székhelyű Sazt állítja, hogy az AWS jogellenesen felmondott egy webes forgalmi szerződést, ami ezt követően a Subspace üzleti bukásához vezetett. A peres eljárást szombaton indították a seattle-i szövetségi bíróságon, ahol a Subspace az AWS-t az amerikai trösztellenes törvények, valamint számos más állami és szövetségi törvény megsértésével vádolja. A megszűnt startup 417 millió dolláros kártérítést követel.

A Subspace 2022-ben szűnt meg, öt év működés után. A vádirat szerint a bezárást az AWS azon döntése követte, hogy az Amazon felmondta a Subspace-szel kötött "peering" megállapodást, amely lehetővé tette az egyes hálózatoknak, hogy ingyenesen csatlakozzanak a szolgáltatáshoz, ezáltal javítva a végfelhasználók webes élményét.

A Subspace szerint a felmondás miatt nem tudták teljesíteni az Epic Games-szel kötött szerződését, amely akkor a Subspace legnagyobb ügyfele volt.

A megszűnt startup azzal érvel, hogy "az AWS-nek nem volt jogos üzleti indoka arra, hogy megtagadta a Subspace-szel való partneri együttműködést". Azt állítják: üzleti modelljük "életképtelenné" vált, miután az Amazon úgy döntött, hogy megszünteti a peering-megállapodást. A perben azzal vádolják az Amazont, hogy "rosszindulatú és versenyellenes taktikát" alkalmaznak azzal a szándékkal, hogy a Subspace-t kiszorítsák a piacról.

Forrás: Reuters.

Címlapkép forrása: Shutterstock