Peszkov: Moszkva és a NATO viszonya a közvetlen konfrontáció szintjére süllyedt

3 hét ezelőtt 20

Gyakorlatilag a közvetlen konfrontáció szintjére csúsztak le Oroszország és a NATO közötti kapcsolatok – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírók előtt. Úgy fogalmazott: „Gyakorlatilag ezek a kapcsolatok mostanra a közvetlen konfrontáció szintjére csúsztak le.”

Peszkov szerint a NATO-országok és maga a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő szövetség is már közvetlenül belekeveredett az Ukrajna körüli konfliktusba. „A NATO folytatja mozgását a határaink felé, a katonai infrastruktúrájának a határaink felé való bővítését” – mondta Peszkov, aki szerint a NATO a lényegét demonstrálja, hiszen a szövetséget az USA a konfrontáció eszközeként hozta létre, elsősorban az európai kontinensen. „A NATO ebben a tekintetben továbbra is betölti funkcióját, ami azonban jelenleg semmiképpen sem járul hozzá a kontinens biztonságához, kiszámíthatóságához és stabilitásához, hanem éppen ellenkezőleg, destabilizáló tényezővé vált” – mondta Peszkov.

Andrej Kartapolov, az orosz parlementi alsóház védelmi bizottságának elnöke reagált Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszternek arra a kijelentésére, miszerint NATO-tagországok közös missziót hoztak létre Ukrajnában. Kartapolov szerint az intézkedés a következő lépések legalizálását célozhatja, és kilátásba helyezte, hogy Oroszország figyelemmel fogja kísérni ezeket. (MTI)