Pétervári-Molnár Bendegúz elődöntős az olimpiai kvalifikációs versenyen

1 hét ezelőtt 7

petervari

Férfi egypárban Pétervári-Molnár Bendegúz selejtezős futamában a második helyen zárt, ezzel egyenes ágon jutott a péntek délelőtti elődöntőbe az evezősök európai olimpiai kvalifikációs és parakvalifikációs versenyén, amelyet csütörtöktől vasárnapig Szegeden rendeznek. Női egypárban Gadányi Zoltána a harmadik helyen végzett futamában, így péntek reggel majd a reményfutamban folytatja szereplését a viadalon, amellyel párhuzamosan az Európa-bajnokság is zajlik a Maty-éren.

A kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár jó rajt után a második, már közvetlen elődöntős helyezést érő pozíciót foglalta el szinte végig a 2000 méteres táv során, és sikerrel verte vissza, tartotta maga mögött ciprusi riválisát. A közel kétéves kihagyás után ősszel visszatért Gadányi – a 26 éves sportoló 2018-ban és 2019-ben idehaza az Év női evezőse címet érdemelte ki a szövetségtől – selejtezős futamában körülbelül féltávig ment együtt a mezőny, akkor az azeri és az ukrán evezős meglépett, és 500 méter alatt olyan előnyre tettek szert, hogy a hajrázó magyar versenyzőnek már nem volt esélye megkaparintani az egyik elődöntőt érő pozíciót.

Ugyancsak a pénteki reményfutamban lesz jelenése a magyar férfi könnyűsúlyú kétpárnak is, miután Galcsó Vencel és Szőllősi Balázs futamában a negyedik, utolsó lett. Az egész mezőnyt tekintve messze a leggyengébb idővel.

A nőknél ugyanebben a számban szintén negyedik lett a magyar egység, Bene Dorottya és Szili Dorina. Itt viszont, miután öt hajó nevezett, csupán pályaosztóra került sor.

Férfi egypárban 17, női egypárban 10, a férfi könnyűsúlyú kétpárban 8 egység nevezett. Egypárban három-három, kétpárban két-két kvótát osztanak ki. A paraevezősöknél Pető Zsolt révén érintettek a magyarok, az ötfős mezőnyben egyetlen párizsi kvótát osztanak ki. A kvalifikációs regattán összesen 13 párizsi kvóta talál gazdára.

A kontinensbajnokság versenyszámai közül az olimpiai programban nem szereplő versenyszámoknál a könnyűsúlyú férfi egypárevezős Galambos Péter selejtezős futamának második helyezettként azonnal A döntőbe jutott

A csütörtökön pályát evező magyarok többségére viszont plusz munka vár.

A férfiszámokban egypárunk (Bácskai Máté), kettesünk (Simon Béla, Juhász Adrián), négyesünk (Kerekes Krisztián, Csizmadia Ádám, Szentpáli Gergő, Szentpáli Balázs), négypárunk (Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf, Ujhelyi Mihály), könnyűsúlyú kétpárunk (Kertész Keve, Szigeti Ferenc), továbbá női kétpárunk (Csepel Zsófia, Fehérvári Eszter) a reményfutamban folytatja szereplését Szegeden.

A könnyűsúlyú férfi ketteseknél Szabó Bence és Furkó Kálmán viszont alapjáraton döntős, mivel az ötkarikás programból szintén hiányzó versenyszámra csak hárman neveztek. Itt pénteken tartanak pályaosztót.

Borítókép: Pétervári-Molnár Bendegúz. Fotó: Magyar Evezős Szövetség Facebook oldala

Index könyvek

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM