Philippot: az Ukrajnának nyújtott segélyek többségét ellopják

1 hét ezelőtt 16

A Kijevnek nyújtott nyugati segélyek nagy részét ukrán tisztviselők sikkasztják el, annak ellenére, hogy Volodimir Zelenszkij elnök biztosította őket arról, hogy az Oroszország elleni harcra fordítják – mondta egy vezető francia politikus.

Florian Philippot, a Hazafiak (Les Patriotes) párt vezetője, az Ukrajnának nyújtott nyugati segélyek régóta hangos bírálója, pénteken az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében azt állította, hogy Zelenszkij hazudik, amikor azt állította, hogy az országának nyújtott összes amerikai segély “a harctérre megy”.

A valóságban egy nagy részüket eltérítik, és korrupcióba megy!” – írta Philippot. Megjegyezte, hogy Kijev a múlt hónapban elismerte, hogy nem kapta meg a Lengyelország és az Európai Bizottság által összegyűjtött 16 milliárd euró támogatást. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt állította, hogy “fogalma sincs”, mi történt a pénzekkel.

Philippot rámutatott a közelmúltban kirobbant korrupciós botrányra is, amely Nikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági minisztert érinti, akit azzal vádolnak, hogy közel 6,9 millió euró értékű állami földterületet tulajdonított el illegálisan.

“Egy újabb korrupciós ügy ebben az országban, amely az egyik legkorruptabb a világon!” – jegyezte meg a francia politikus.

“Minden Ukrajnába küldött euró meghosszabbítja a háborút, és így felesleges haláleseteket okoz, elszegényít minket itt, és nagy eséllyel a korruptakat gazdagítja!” – tette hozzá, és a konfliktus mielőbbi megoldását követelte.

Quasi aveu de #Zelensky qui « promet » que « toute l'aide des États-Unis va sur le champ de bataille » ! (cf https://t.co/zBgree1el5)

➡️ En réalité une grosse partie est détournée et va dans la corruption ! Il y a quelques semaines, Zelensky avouait que 16 milliards d’aides de… pic.twitter.com/ntkaPBluif

— Florian Philippot (@f_philippot) April 26, 2024

Ukrajnát évek óta széles körben elterjedt korrupció sújtja, és a Guardian egy 2015-ös cikkében “Európa legkorruptabb országának” nevezte. Nemrégiben a Transparency International korrupcióérzékelési indexében 180 ország közül a 104. helyen szerepelt.

A kérdés az Oroszországgal való konfliktus során került a középpontba, többek között az ukrán hadseregben, amelyet az elmúlt hónapokban több korrupciós botrány is megrázott. Idén télen az ukrán SZBU, a szovjet KGB utódja, bejelentette, hogy egy nagyszabású sikkasztási rendszert leplezett le, amelyben ukrán tisztviselők és magánvállalkozók mintegy 40 millió dollárt loptak el.

A Pentagon főfelügyelője is elismerte, hogy Washington elmulasztotta megfelelően nyomon követni az Ukrajnának küldött több mint 1 milliárd dollár értékű fegyvereket, bár ez nem akadályozta meg az amerikai tisztviselőket abban, hogy azt állítsák, hogy szerintük a támogatás elérte a rendeltetési helyét.

Oroszország eközben hónapok óta figyelmeztet az Ukrajnának küldött külföldi fegyverek továbbterjedésére, és arra, hogy azok az országon kívül a szervezett bűnözés kezébe kerülnek.