Plágiumvád miatt hullanak a norvég miniszterek, idén már a második mondott le

3 hét ezelőtt 12

Lemondott pénteken Norvégia egészségügyi minisztere. Ő idén már a második norvég kormánytag, aki plágiumvád miatt mondott le a tisztségérő - írja az AP. Ingvild Kjerkol egy nappal azután mondott le, hogy az észak-norvégiai Nord Egyetem megvizsgálta Kjerkol 2021-es diplomamunkáját, és arra a következtetésre jutottak, hogy „nem elhanyagolható mennyiségben tartalmaz plágiumot”.

Kjerkollal közös sajtótájékoztatóján Jonas Gahr Störe miniszterelnök elmondta, a vizsgálat a plágium szándékosságát is megállapította, ezért a kormány arra a következtetésre jutott, hogy Kjerkolnak le kell mondania.

Maga Kjerkol azt mondta, sem neki, sem szerzőtársának nem volt szándékában mások munkáját lemásolnia. "Bár fáj, hogy nem hisznek nekünk, el kell fogadnunk, hogy az egyetem más véleményen van" - jelentette ki.

Januárban a kutatásért és felsőoktatásért felelős norvég miniszter, Sandra Borch mondott le tisztségéről, akinek esete sokkal pikánsabb a mostaninál. Borch ugyanis nagyon komolyan vette a plágium elleni harcot, olyannyira, hogy egy diák ügyét egészen a legfelsőbb bíróságig vitte. Az eset egy diákban olyan felháborodást keltett, hogy megvizsgálta Borch diplomamunkáját, és egyebek mellett olyan helyesírási hibákat is bemutatott, amik teljesen megegyeztek egy másik szakdolgozat hibáival.

A norvég E24 újság is megvizsgálta a dokumentumot, és arra jutott, hogy Borch a szakdolgozat 20 százalékát 6 másik tudományos munkából másolta át.