Podoljak: hamarosan több fegyvert szállítanak Ukrajnába

1 hét ezelőtt 12

Kijev arra számít, hogy a következő hetekben megugrik a nyugati fegyverek szállítása, miután az Izrael elleni iráni támadás állítólagosan az USA és szövetségesei technológiai fölényét bizonyította – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legfőbb tanácsadója, Mihajlo Podoljak.

Teherán a múlt hétvégén több száz drónt és rakétát lőtt ki Izraelre, amit a hónap elején a damaszkuszi konzulátusa elleni izraeli légicsapás megtorlásának nevezett. Izrael szerint a támadás csak kisebb károkat okozott, mivel az Egyesült Államok és más nyugati országok segítettek neki az iráni fegyverek nagy részének elfogásában.

A csapást megelőzően a nyugati média szerint Irán gondosan kalibrálta a műveletet, hogy ne okozzon további eszkalációt és esetleges háborút az Egyesült Államokkal.

Egy csütörtöki interjúban Podoljak azt mondta, hogy a fejlemények Iránt “értéktelen hencegő buborékként mutatták be a Közel-Keleten, akárcsak Oroszországot”.

Hozzátette, hogy bízik abban, hogy a nyugati országok most már bátrabban fognak fellépni Kijev felfegyverzésével kapcsolatban.

Úgy vélem, hogy a következő hetekben Ukrajna lényegesen több fegyvert fog kapni, és ez hatással lesz a frontvonalra” – mondta az ukrán 24-es csatornának.

Azt is mondta, hogy a több nyugati katonai képességhez való hozzáférés lehetővé teszi Kijev számára, hogy kompenzálja a létszámhiányt. Ukrajna olyan fél akar lenni, amely “technológiával harcol egy elmaradott hatalom ellen, amely emberekkel harcol” – mondta Podoljak.

Szavainak élesen ellentmond, hogy ebben a hónapban Zelenszkij aláírta a mozgósítási törvényt, amelynek célja a katonák létszámának fellendítése azáltal, hogy kemény büntetésekkel fenyegeti a sorozást elkerülő állampolgárokat. Februárban az elnök korábban azt állította, hogy eddig csak 32 ezer ukrán katona halt meg a konfliktusban. Oroszország több mint 444 ezerre becsüli az ukrán katonai áldozatok számát.

Az ukrán hadsereg a fegyver- és létszámhiány közepette rossz moráltól szenved, és egyes magas rangú tisztek a nyáron összeomlást várnak a frontvonalon, hacsak a nyugati adományozók nem növelik jelentősen a támogatásukat – jelentette a Politico a héten.