Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

1 hét ezelőtt 15

Nagyon fontos, hogy a népegészségügyileg kiemelt betegségeket, a szív-érrendszeri és az onkológiai betegségeket nem egymás ellen kell priorizálni, hanem mindkettő fontos, ez a két leggyakoribb halálok Magyarországon - emelte ki Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az InfoRádióban.

Az érrendszeri és az onkológiai rizikófaktorok javarészt megegyeznek, mondta a professzor. "Mind a dohányzás, mind az alkohol elkerülése, a mozgásban dús életmódunk, illetve az elhízás elkerülése védőfaktor lehet a rák- és a kardiológiai betegségek ellen" - hangsúlyozta Polgár Csaba. Ezért szerinte megelőzésben is az a jó, ha az egészségügy különböző diszciplínái nem egymás ellen, hanem összefogásban küzdenek a betegekért.

"A szűrővizsgálatokra azért nehéz rábeszélni az embereket, mert azokon még panaszmentesen kell részt venni - tette hozzá. Polgár Csaba elmondta azt is, hogy

három daganatos betegség szűrővizsgálatát már bevezették.

Így 25 éves nőknél jelenleg háromévente citológiai szűrésre, míg a 45 és 65 éves hölgyek kétévente mammográfiás emlőröntgen-vizsgálatra kapnak behívót. A professzor emlékeztetett rá, hogy mind a férfiaknál, mind a nőknél 50 és 70 éves kor között kétévente van már úgynevezett rejtett bélvérzést kimutató székletvizsgálat, amivel a vastag- és végbélrákokat tudják kiszűrni.

"Ezek általánosan elfogadottak és ajánlottak Magyarországon. Sajnos a részvételi arány a Covid-járvány alatt csökkent, úgyhogy ezt kell emelnünk" - nyilatkozta az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Polgár Csaba beszélt a jövőről is: az új európai irányelveknek megfelelően az Országos Korányi Intézet és az Onkológiai Intézet együttműködésében

már volt egy modellprogram a tüdőrákok alacsony dózisú CT-vel való szűrésére.

Ez a program még nem általános, akárcsak az egyre növekvő számú prosztatadaganat kiszűrésére szolgáló kötelező vizsgálat sem az. Az új irányelvek szerint a PSA- (prosztataspecifikus antigén-) szűrést MR-vizsgálattal egészítenék ki. Úgy vélte: gondolkodni kell azon, hogy a közeljövőben egy ilyen kötelező szűrőprogramot is bevezessenek.

Polgár Csaba professzor azonban úgy látja, hogy mindenekelőtt szükség lenne egy átfogó kampányra, amely a szűrővizsgálatokat népszerűsíti.

Nagyon sokan már a rákszűrő vizsgálatoktól is félnek. Ezzel kapcsolatban közhely, hogy minél előbb fedeznek fel egy daganatos betegséget, annál jobbak a gyógyulási esélyek. A szakember példát is hozott: egy nem tapintható emlődaganat 95-100 százalékban gyógyítható, míg ha "megvárják", míg tapintható lesz vagy esetleg hónaljba vagy nyirokcsomóba áttétet képez, akkor a végleges túlélési lehetőség igencsak lecsökken.

Mint a főigazgató felhívta a figyelmet, a rák elleni küzdelemben fontos az is, hogy

vannak már daganatellenes oltások is:

a hepatitis B vírus elleni oltás kötelező az újszülötteknek, ez megelőzi a májrákot is, és a fiúknak-lányoknak általános iskola 7. osztályában ingyen elérhető a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás, amellyel nemcsak a női méhnyakrák előzhető meg, hanem a férfiaknál a garatrák is.