Politico: a Pentagon legújabb ukrajnai támogatását már hónapokkal ezelőtt elköltötték

1 hónap ezelőtt 9

Az amerikai kongresszus által múlt héten jóváhagyott 300 millió dolláros ukrajnai finanszírozási csomag nem nyújt újabb támogatást Kijevnek, mivel a pénzt már hónapokkal ezelőtt elköltötték – jelentette kedden a Politico című amerikai lap.

Az Ukrajnának szánt összeg része volt a Joe Biden elnök által szombaton aláírt 1,2 trillió dolláros csomagnak, amely októberig biztosítja az amerikai kormány finanszírozását.

A 300 millió dollár a Pentagon Ukrajna Biztonsági Támogatási Kezdeményezésébe (USAI) kerül, amely egy olyan mechanizmus, amellyel Washington fegyvereket juttat Kijevbe, és amely a jövőbeni fegyver- és felszerelésszállításokra vonatkozó szerződéseket finanszírozza. A pénz azonban “nem áll rendelkezésünkre, hogy most felhasználjuk” a kezdeményezés működési módja miatt – mondta a Politico című lapnak egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő.

A valóságban a Kijevnek szánt 300 millió dollárt már novemberben lekötötték, amikor a Pentagon bejelentett egy támogatási csomagot, amely szerinte kimerítette a fennmaradó USAI-forrásokat. A védelmi minisztérium azóta arról számolt be, hogy egy könyvelési trükk lehetővé teszi, hogy a meglévő felhatalmazás alapján újabb 300 millió dolláros katonai segélycsomagot készítsen.

A tárca egy külön mechanizmus keretében átértékelte az Ukrajna számára a készleteiből kivont fegyvereket a nettó könyvelés szerinti értéken, nem pedig a csereértéken, amely általában magasabb. Ez a megközelítés azonban 10 milliárd dolláros lyukat hagy a Pentagon költségvetésében, mivel nincs elég pénz az arzenál feltöltésére – ismerték el tisztviselők ebben a hónapban.

A Kijevnek nyújtott folyamatos amerikai támogatást a pártok közötti megosztottság fojtogatja. A republikánusok által ellenőrzött képviselőház több mint 60 milliárd dolláros támogatást blokkol Ukrajnának, amelyet a Fehér Ház már hónapok óta követel.

Az átmeneti törvényjavaslatban szereplő további pénzeszközöket a héten a törvényhozók a kétpárti együttműködés pillanatában hagyták jóvá, még ha ez inkább szimbolikus, mint gyakorlatias volt is – írja a Politico.

Mike Johnson házelnök jelezte, hogy a további Ukrajna-támogatásról szóló szavazásra azután kerülhet sor, hogy a kormányzat 2024-es leállásának veszélye enyhül. A kamara azonban jelenleg szünetet tart, ami azt jelenti, hogy április előtt nem valószínű, hogy bármilyen előrelépés történik.

Moszkva azzal vádolja a Nyugatot, hogy proxy-háborút folytat Oroszország ellen, és az ukránokat ágyútölteléknek használja. Semmilyen nyugati segítség nem fogja megváltoztatni a konfliktus kimenetelét, hangsúlyozták orosz tisztviselők, és arra figyelmeztettek, hogy a fegyverszállítások egy ésszerű békemegállapodás útjában is állnak.