Politico: Macron szerint Ukrajna nagyon gyorsan elbukhat

1 hónap ezelőtt 15

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy Ukrajna nagyon gyorsan elbukhat. Erről a Politico című lap Playbook hírlevele számolt be a francia elnök hivatalából származó forrásokra hivatkozva.

“Valódi csapatátcsoportosításra, sokkal nagyobb mozgósításra van szükség” – idézte a Politico a francia elnököt.

Az Elysée-palotából származó két másik forrás szerint Macron emellett felszólította képviselőit, hogy jobban védjék meg a hírnevüket. Ezzel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy “Ukrajna nagyon gyorsan elbukhat”.

Február 26-án a francia elnök nyilvánosan támogatta a NATO-csapatok Ukrajnába küldését. Márciusban a Politico arról számolt be, hogy az ország megkezdte a kezdeményezés végrehajtására kész országok koalíciójának létrehozását. Az orosz külügyminisztérium Macron nyilatkozatát kommentálva azt mondta, hogy a NATO-országok katonái már régóta Ukrajnában vannak és segítik az ország fegyveres erőit. A Kreml ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nyugati katonák Kijev megsegítésére küldése helyrehozhatatlan következményekkel járna a kontinensen és ártana a stabilitásnak.

Korábban, március 15-én Macron azt mondta, hogy Franciaország soha nem fog támadásba lendülni vagy katonai akciót kezdeményezni Ukrajnában. A francia elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ami ma Ukrajnában történik, az az ország létfontosságú érdekeit is érinti. “Franciaország számára egzisztenciális veszély áll fenn” – magyarázta Macron, hozzátéve, hogy Oroszországot nem ellenségnek, hanem ellenfélnek tekinti. A francia államfő óvatosságra szólított fel a két ország viszonyának minősítésében is, hogy ne súlyosbítsa azt.