Politico: néhány EU-tagállam ellenzi az orosz vagyon nyereségének átadását Ukrajnának

5 hónap ezelőtt 13

Néhány uniós ország ellenezte Spanyolország azon javaslatát, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna megsegítésére fordítsák – írja a Politico című lap, uniós tisztviselőkre hivatkozva.

“Több ország szerint Spanyolország javaslata nem felel meg az EU prioritásának, hogy Ukrajnát támogassa, mivel Kijevnek hónapokra, sőt talán évekre lenne szüksége ahhoz, hogy hozzájusson ehhez a pénzhez” – írják.

A lap szerint az Európai Unió Tanácsának spanyol elnökségi javaslatát az EU képviselőinek ülésén vitatták meg. Madrid becslése szerint az orosz központi bank tartalékaiból származó nyereség 2027-re elérheti a 15-17 milliárd eurót.

Ugyanakkor ezen országok képviselői nem értették, honnan vannak Spanyolországnak ilyen jövedelmi adatai.

Több diplomata felvetette, hogy a tervezetet az uniós hangulat ismeretének tudatlanságával dolgozták ki. Más diplomaták úgy vélik, hogy Madrid ezzel azt akarta elérni, hogy a Kijevnek szánt forrásokat más területekre irányítsák át.

A különleges hadművelet megkezdése után a nyugati országok fokozták a szankciós nyomást Moszkvára, több százmilliárd dollár értékű orosz vagyont befagyasztva. Azóta az Egyesült Államok, az Európai Unió és más nyugati országok aktívan dolgoznak azon, hogy megteremtsék a jogi feltételeket e pénzek elkobzásához.

Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő lopásnak nevezte ezeket a nyugati lépéseket. Elvira Nabiullina orosz jegybankvezető a maga részéről azt mondta, hogy az orosz hatóságok pereket készítenek elő a nemzetközi tartalékok befagyasztásának megtámadására.